Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την πανδημία - Ανησυχία για την οικονομία!

opinion poll 020321 pandhmia

Νέα έρευνα της Opinion Poll

Στην περίοδο που μεσολάβησε από τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και παρουσιάστηκε η προηγούμενη έρευνα της Opinion Poll στην POLITICAL μέχρι και τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε αυτή που παρουσιάζεται σήμερα ( 22-2 έως και 26-2) είχαμε σημαντικές εξελίξεις ( lock down, παράταση του κλεισίματος της αγοράς με ότι αυτό σημαίνει για την Οικονομία και την οικονομική κατάσταση Επιχειρήσεων και νοικοκυριών), Νόμους που ψηφίστηκαν και τροφοδότησαν έντονη αντιπαράθεση ( π.χ Νόμος για Πανεπιστήμια), ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που δημιούργησε πολλά προβλήματα και βεβαια όλον αυτόν τον κύκλο σοκαριστικών δημοσίων καταγγελιών για φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμών, σεξουαλικών και άλλων παρενοχλήσεων με κορυφαία την «υπόθεση Λιγνάδη» και την κομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε με την Αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού.

Με αυτή την έρευνα γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν όλα αυτά τα θέματα και βέβαια να γίνει μια προσέγγιση της επίδρασής τους στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Αυξάνεται η αισιοδοξία, η ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοιού λόγω εμβολιασμού- Ανεβαίνει η αγωνία για την πορεία της Οικονομίας, την οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

- Το 57% θεωρεί ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα υπάρχει πια ανοσία σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και αυτό θα επιτρέψει να βρεθούμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις ζωές μας. Η πηγή αυτής της ελπίδας και της αισιοδοξίας δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό που προχωράει.

- Αυτή η ελπίδα διαμορφώνεται από το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 56% δηλώνει ικανοποιημένο και από τους ρυθμούς εμβολιασμού, τον προγραμματισμό και τον συνολικό τρόπο οργάνωσής του.

- Την ίδια στιγμή το 32% πιστεύει ότι το 2021 θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην Οικονομία, στην οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το 65% να έχει αντίθετη άποψη.

- Το 45% - ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε πριν- θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα επιτρέψει να ανακάμψει η Οικονομία ταχύτερα από τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία.

opinion poll 020321 oikonomia

- Σε πολιτικό επίπεδο, το 53% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την πανδημία στον ένα περίπου χρόνου που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Αυτή την ικανοποίηση συμμερίζεται το 84.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 60.9% του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ.Κ.Ε και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Το πιο χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης εμφανίζεται στους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25 με 11.1% και σ΄αυτό το σημείο αναφέρεται, ότι οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25% εμφανίζονται πιο αρνητικοί σε σχέση με τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων σε όλα τα θέματα που άπτονται κυβερνητικών πολιτικών. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση φτάνει το 48.6%.

- Το ποσοστό ικανοποίησης πέφτει στο 41% όταν ζητείται ο βαθμός ικανοποίησης από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Οικονομική κρίση λόγω πανδημίας. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες μετρήσεις εντοπιζόταν στο 43%-44% Υπάρχει δηλαδή μια μικρή μείωση, φαινόμενο λογικό, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην αγορά. Στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 48.6%, ενώ στα κομματικά ακροατήρια επιμερίζεται με τα εξής ποσοστά: Ν.Δ 72.6%, ΣΥΡΙΖΑ 23.6%, ΚΙΝΑΛ 50.8%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7.1%, ΜΕΡΑ 25 7.1%.

- Στο ερώτημα αν θεωρούν πως αν είχαμε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα η πανδημία τόσο από τις υγειονομικές πλευρές, όσον και τις οικονομικές παρενέργειες που έχει επιφέρει, ΝΑΙ απάντησε το 24%. Σημειώνεται ότι ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 56.8% (κάτι παραπάνω από τους μισούς) δηλώνει ΝΑΙ, ενώ στον χώρο του Κέντρου το ποσοστό αυτό είναι 20.9%.

Κυριαρχία της Κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αυτή την περίοδο.

Αναφέρθηκε ήδη ο βαθμός ικανοποίησης της κοινής γνώμης από την τρόπο που έχει χειριστεί η Κυβέρνηση την πανδημία και την Οκονομική κρίση λόγω αυτής. Υπήρχαν ωστόσο σειρά θεμάτων που απασχόλησαν αυτή την περίοδο την κοινή γνώμη.

- Το κεντρικό ζητούμενο από την Αντιπολίτευση αυτή την περίοδο στο οποίο συμπυκνωνόταν η πολιτική αντιπαράθεση για την «υπόθεση Λιγνάδη » και ήταν να παραιτηθεί η Υπουργός Πολιτισμού. Την άποψη αυτή (ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί) φαίνεται να υιοθετεί το 46% έναντι ενός 44% που υιοθετεί διαφορετική άποψη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι προχωρώντας η έρευνα, φάνηκε να ξεκινάει με ένα κατά πολύ σημαντικότερο βαθμό και μάλιστα καθαρά πλειοψηφικό αρκετά πάνω από 50% η άποψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η κ. Λίνα Μενδώνη. Στην πορεία αυτό μειωνόταν σταθερά, με πιο εμφανές το φαινόμενο αυτό από Τετάρτη και μετά. Φαίνεται ότι η στήριξη του Πρωθυπουργού και η συζήτηση στην Βουλή να εξισορρόπησε τις απόψεις.

- Το 59% θεωρεί ότι καλώς θεσπίστηκε Πανεπιστημιακή Αστυνομία και κάρτα εισόδου στα Α.Ε.Ι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής τα συναντάμε στην Ν.Δ με 83.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 75% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 60.%. Ωστόσο, αν και με χαμηλότερα ποσοστά, την ίδια άποψη έχει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε και του ΜΕΡΑ 25.

- Το 67% τάσσεται υπέρ της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι και μέτρων διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.2%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 92.8% και του ΚΙΝΑΛ με 67.7%. Ωστόσο υπέρ τάσσονται και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 38.1% του Κ.Κ.Ε, όπως και το 39.8% του ΜΕΡΑ 25.

- Το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση και τον Κρατικό Μηχανισμό του κύματος κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ». Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% πιο ανεβασμένο.


Οι εξελίξεις τρέχουν, αιτίες δυσαρέσκειας εμφανίζονται, όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν

- Όσον αφορά στους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας οι καλύτερες επιδόσεις εμφανίζονται στην ψηφιοποίηση του Κράτους με 61.4% και την αντιμετώπιση της πανδημίας με 53.2%. Ακολουθούν οι χειρισμοί στα Ελληνοτουρκικά με 45.8%, η Ασφάλεια και Προστασία των Πολιτών με 45.7%, , η αντιμετώπιση της Οικονομίας με 41.7% και η Παιδεία με 38.6%.

- Υπ αυτό το πρίσμα δικαιολογείται, εξηγείται ως ένα βαθμό και η αξιολόγηση των Υπουργών. Σ΄αυτή εμφανίζονται στην πρώτη τριάδα οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλιας και Κ. Πιερρακάκης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Μ.Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης, , Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χ. Σταϊκούρας, και Μ. Βορίδης.

- Το συνολικό Κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 47%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.5% και του ΚΙΝΑΛ με 50.9%. Τα ποσοστά στα άλλα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.9%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΎΣΗ 41.4%, ΜΕΡΑ 25 11.1%. Στον χώρο του Κέντρου η θετική αξιολόγηση φτάνει το 55.7%. Σημειώνεται, ότι όπως είδαμε σε σχέση με την έρευνα του Βαρόμετρου της OPINION POLL τις μέρες 15-19/2 η εκτίμηση του Κυβερνητικού έργου είχε παρουσιάσει μία κάμψη κατά 5% και στις μέρες αυτές δίνεται η εικόνα μιας ανάκαμψης στις προηγούμενες επιδόσεις.

- Από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει το 12%. Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 29.4%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι μόλις 7.5%, της Κεντροαριστεράς 18.6% και της Αριστεράς 29.8%.

- Η αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά υψηλότερη από την αποδοχή του Κυβερνητικού έργου της τάξης του 57% με μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 86.4%, του ΚΙΝΑΛ με 78.2% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 58.6%. Ωστόσο και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε έχουν θετική άποψη για τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ πιο αρνητικοί – όπως και σ΄άλλα ερωτήματα όπως ξανασημειώσαμε – εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25 με 18.5%.

- Στο ερώτημα αν ο Α. Τσίπρας ανταποκρίνεται στον αντιπολιτευτικό του ρόλο αυτή την δύσκολη συγκυρία, οι θετικές απόψεις φτάνουν το 27% σημαντικά- - - περισσότερες από τον βαθμό αποδοχής της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ . Ωστόσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές απόψεις βρίσκονται στο 53.6% λίγο περισσότερες από τις μισές, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι: ΚΙΝΑΛ 20.2%, Κ.Κ.Ε 19.1% , ΜΕΡΑ 25 29.6%.

- Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με προτίμηση από το 47.4% προηγείται 30.1% του Α. Τσίπρα που συγκεντρώνει το 17. 3% των προτιμήσεων, ενώ σταθερά δεύτερος στις επιλογές είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 29.1%. Τον Ιανουάριο οι επιδόσεις ήταν Κ.Μ 51.2% - Α.Τ 19.8% και η μεταξύ τους διαφορά 31.4%. Η επιλογή Κ.Μητσοτάκη ή Α. Τσίπρα για Πρωθυπουργό στα κόμματα εκφράζεται ως εξής: Ν.Δ 82.8%- 4.1%, ΣΥΡΙΖΑ 21% - 49.2%, ΚΙΝΑΛ 62.3% - 7.8%, Κ.Κ.Ε 23.%- 16.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 25% - 7.1%, ΜΕΡΑ 25 10.7% - 35.7%. Σημειώνεται δε, ότι στο χώρο του Κέντρου οι προτιμήσεις είναι 59% έναντι 15.3%.

- Η εικόνα στην Πρόθεση ψήφου εμφανίζεται αναλλοίωτη με διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στο 17%. Για την ακρίβεια, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 17.4% , με την Ν.Δ στο 37.8% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20.4% . Τα άλλα κόμματα έχουν πρόθεση ψήφου ΚΙΝΑΛ 6.8%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% και ΜΕΡΑ 25 2.9% . Μία βδομάδα πριν, στο Βαρόμετρο της OPINION POLL οι επιδόσεις ήταν : Ν.Δ 37.3%, ΣΥΡΙΖΑ 20.2%, ΚΙΝΑΛ 7.1%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2% , ΜΕΡΑ 25 2.9% με την διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στο 17.1%. Πρόκειται για μια λογική διακύμανση τιμών. Τον Ιανουάριο στην έρευνα για την POLITICAL η πρόθεση ψήφου ήταν : Ν.Δ 38.6%, ΣΥΡΙΖΑ 21.4%. , ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2%, ΜΕΡΑ 25 2.% , με την διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ στο 17.3%.

Αν συγκρίνουμε τις μετρήσεις των δύο ερευνών για την POLITICAL βλέπουμε Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ να υφίστανται απώλειες της τάξης του ο.8% και 1% αντίστοιχα, ενώ τα άλλα κόμματα να εμφανίζουν τις εξής αυξήσεις στα ποσοστά τους: ΚΙΝΑΛ + 0.3%, Κ.Κ.Ε + 0.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ + 1% ΚΑΙ ΜΕΡΑ 25 + 0.2%.

eep logo