Β.Θάνου: Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Αττική-Θεσσαλονίκη

thanou v

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ένα στην περιοχή της Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε το πρωί της Κυριακής η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου από τη Μυτιλήνη.

Η κ.Θάνου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο νησί για το προσφυγικό με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων φορέων.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «μεμονωμένες φωνές» στην Ευρώπη που επικρίνουν την Ελλάδα για το προσφυγικό. «Σε όσους λοιπόν, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη».

Στην ίδια σύσκεψη η κ.Θάνου είπε πως μετά τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναχώρηση περισσότερων από 20.000 προσφύγων από τη Μυτιλήνη, η εικόνα στο νησί «είναι βελτιωμένη».

Συνάντηση Βαρθολομαίου με την πρωθυπουργό στη Χίο

Συνάντηση με την πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο ιστορικό Αργέντικο, στον Κάμπο της Χίου.

Ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρθηκε στην ευαισθησία της πρωθυπουργού για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, «για τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους κινητοποιήσατε τα πάντα», είπε.

Από την πλευρά της, η κ. Θάνου υποστήριξε ότι όλοι οι Έλληνες διαθέτουν αυτή την ευαισθησία. «Είναι γνωστό εξάλλου και από αρχαιοτάτων χρόνων -τόνισε- ότι η φιλοξενία των Ελλήνων ήταν πάντοτε στο DNA τους».

«Ξένιος Ζευς», πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, για να προσθέσει η πρωθυπουργός: «Επομένως, τα φιλάνθρωπα αυτά αισθήματα και πάλι βρίσκονται».

«Αλλά ως πρωθυπουργός τα εκφράζετε κατά τον καλύτερο τρόπο», παρατήρησε ο Πατριάρχης.

tovima.gr

eep logo