Κ.Κατσαφάδος: Πληρώσαμε ακριβά το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ

katsafados kostas synentefksi

 

Την άποψη ότι έχουν καταρρεύσει οι ψευδαισθήσεις και πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο κόστισε στην κοινωνία ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Portnet ο Κώστας Κατσαφάδος. Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων της ΝΔ τάσσεται υπέρ ενός νέου σχεδίου μεταρρυθμίσεων ενώ επισημαίνει πως σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία η οποία επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας αποκλείουν συνεργασία με τη ΝΔ, έχοντας παράλληλα καθυβρίσει τα κόμματα του Ευρωπαϊκού τόξου.
Τέλος ο κ.Κατσαφάδος τάσσεται υπέρ ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά, αφήνοντας στην άκρη τις ιδεοληψίες.

Η συνέντευξη του Κ.Κατσαφάδου στο Portnet έχει ως εξής:

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καλύψει τη μεγάλη διαφορά που την χώριζε από το Σύριζα. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή ηγεσίας της Ν.Δ ή στη διάσπαση του Σύριζα;
Οι Έλληνες πολίτες κρίνουν με πραγματιστικά κριτήρια. Αποτιμούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ αυτούς τους 8 μήνες αλλά και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, που έφερε το πιο σκληρό και επώδυνο μνημόνιο.
Οι ψευδαισθήσεις πλέον κατέρρευσαν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο κ.Τσίπρας πήγε τη χώρα πίσω, επιστρέψαμε στην ύφεση και στα ελλείμματα. Αυτός που θα έσκιζε το μνημόνιο, μας έφερε το πιο σκληρό και επώδυνο μνημόνιο, με μέτρα ύψους 13 δις που θα επηρεάσουν όλους τους πολίτες. Οι αυτοσχεδιασμοί του κ.Τσίπρα και το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή capital controls.
Η ανατροπή του πολιτικού κλίματος επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία αυτογνωσίας στην ελληνική κοινωνία. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, ότι ο τόπος χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση.
Tα ψέματα τελειώνουν εδώ, κλείνουν οι λογαριασμοί μας με το λαϊκισμό που τον έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως χώρα. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την μόνη συμπαγή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.

-Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι για πολλούς μια έκπληξη. Πιστεύετε ότι εδραιώνει τη θέση του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Δεν γνωρίζω αν για κάποιους είναι έκπληξη να υπάρχει ένας πολιτικός αρχηγός που να μιλάει με λογική και σύνεση, να εκπέμπει σοβαρότητα και ρεαλισμό.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λειτουργεί ενωτικά και συνθετικά, όχι μόνο στο εσωτερικό της παράταξης αλλά και απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ό,τι και αν ψήφιζαν, ό,τι και αν ψηφίζουν.
Αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψει η χώρα στη σταθερότητα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστατικές διαδικασίες αλλά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αμφισβητείται από κανέναν. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει τη φιλελεύθερη παράταξη αλλά και να διευρύνει τα όρια της επιρροής της.

-Τελικά το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο ή ποιος μπορεί να απαλύνει τις συνέπειες του;
Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι η φυγή προς τα εμπρός. Το διχαστικό δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει ξεπεραστεί πλέον όχι μόνο από τις εξελίξεις αλλά και την ίδια την πραγματικότητα.
Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την Ελλάδα με ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα έχουμε συναποφασίσει όλοι μαζί. Και όταν λέω όλοι μαζί ,εννοώ τις δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου την επόμενη μέρα, θα απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δεν θα μας το έχει επιβάλλει κανείς. Αντίθετα, θα είναι δικό μας, θα αποτελεί προϊόν μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.

-Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με ποιους θα επιδιώξει να συγκροτήσει κυβέρνηση;
Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες και στις ευρείες συναινέσεις, σε αντίθεση με τον κ.Τσίπρα που προσπαθεί, ακόμα κα τώρα, να εκβιάσει τους πολίτες.
Ο κ.Τσίπρας δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται με τη Ν.Δ ενώ έχει καθυβρίσει και τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Με ποιους άραγε θα συνεργαστεί;
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα για να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε περιπέτειες. Εμείς δεν ζητάμε λευκή επιταγή, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες και απαιτούν συνεργασίες.
Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται το σχηματισμό κυβέρνησης που θα ενώνει και θα εκφράζει όλους τους Έλληνες. Χωρίς αποκλεισμούς και με μοναδικό κριτήριο την συμφωνία όλων στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων , ευρείες συναινέσεις για να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

-Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά είναι πάλι στο τραπέζι. Ποια είναι η θέση σας;
Πιστεύω ότι το εγχείρημα και η συμφωνία με την Cosco αποδείχθηκαν επωφελείς για τον Πειραιά.
Σας υπενθυμίζω ότι με τους διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων , το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά αναπτυσσόμενα λιμάνια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 2010 το λιμάνι του Πειραιά ήταν στην 93η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το 2015 ανέβηκε στην 39η θέση και η ανοδική αυτή πορεία συνεχίζεται.
Γύρω από ένα αναπτυσσόμενο λιμάνι δημιουργούνται υποδομές logistics και νέες υποδομές στον τομέα των μεταφορών, νέες θέσεις εργασίας και τα οφέλη διαχέονται και στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Το λιμάνι του Πειραιά έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων λιμανιών της Β.Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, αφού διασφαλίζει μικρότερο χρόνο ταξιδιού και πιο χαμηλό κόστος μεταφορών για πλοία, ανθρώπους και εμπορεύματα.
Να αφήσουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες και να βάλουμε το πλαίσιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, σε συνάρτηση με μία ένα σχέδιο ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Είναι καιρός στον Πειραιά να ανοίξει αυτή η συζήτηση γιατί η πόλη χρειάζεται και αυτή ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης.Η χώρα αλλά και ο Πειραιάς χρειάζονται επενδύσεις, οι επενδύσεις είναι αυτές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

-Μιλήσατε για έναν ανοιχτό διάλογο, που θα οδηγήσει σε ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Ποιος θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το σχέδιο.
Είμαι νέος άνθρωπος, νέος και στην πολιτική.
Από την πρώτη στιγμή επισήμανα ότι στον Πειραιά απουσιάζει ο ανοιχτός διάλογος, που οδηγεί σε συγκλίσεις και στη διαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης. Σε αυτή την πόλη πρέπει να μάθουμε να συζητάμε.
Εγώ, ως Βουλευτής Πειραιά, θα αναλάβω αυτή την πρωτοβουλία μετά τις εκλογές. Δεν θέλω όμως να διεκδικήσω την ιδιοκτησία ή την καθοδήγηση αυτής της πρωτοβουλίας, θέλω να ανοίξει μια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς αλλά και οι δημιουργικές δυνάμεις αυτής της πόλης.
Να αποφασίσουμε πως θέλουμε τον Πειραιά, να διαμορφώσουμε προτάσεις και πολιτικές για την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

Pin It