Αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για τα ρεβεγιόν

christmas table

Τι ισχύει για μετακινήσεις

Την επέμβαση της αστυνομίας ακόμα και σε σπίτια τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως «αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις, η αστυνομία θα παρέμβει».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 την Τετάρτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι από τις 10 το βράδυ, τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και ανήμερα, αλλά και όλες τις εορταστικές μέρες, δεν θα κυκλοφορεί κανείς παρά μόνο τα ασθενοφόρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους».

Για αυξημένους ελέγχους από την αστυνομία έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θόδωρος Χρονόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, σημείωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι υποχρεωμένη να παρέμβει, λόγω και της αναφοράς στην κοινή υπουργική απόφαση και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους, που είναι η παρουσία εισαγγελέα.

Εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων
Το μήνυμα της ανάγκης να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων εξέπεμψε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε δομές υγείας της Βόρειας Ελλάδας.

Έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων απηύθυναν την Τρίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα πουν κάλαντα και ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις όσον αφορά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από την κυβέρνηση αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι οι αυστηροί έλεγχοι που θα γίνονται το τρέχον τριήμερο και τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν δοκιμή ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, τότε είναι πολύ πιθανή η λήψη ακόμα πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά την Πρωτοχρονιά.

Μέχρι εννέα άτομα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Όπως έχει διαμηνύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι –όπως και σε αυτό της Πρωτοχρονιάς- μπορούν να παρακαθίσουν το πολύ μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες.

Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι της αστυνομίας σε κεντρικούς δρόμους, διόδια, ΚΤΕΛ και στις αγορές σταδιακά εντατικοποιούνται, με φόντο τα ανησυχητικά μηνύματα από την κίνηση στους δρόμους.

Σενάριο για κλείσιμο σταθμών του μετρό
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και το κλείσιμο σταθμών του μετρό σε περιοχές της Αθήνας όπως το Σύνταγμα, όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμο 300 ευρώ.

Πώς θα γίνει η μετακίνηση με SMS για επίσκεψη σε σπίτια
Σημειώνεται ότι για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν. Η μετακίνηση γίνεται με SMS με κωδικό 6 στο 13033 και μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ, δεδομένου πως βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες
Στις εκκλησίες, επιτρέπεται να βρίσκεται ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS, με κωδικό 6.

Οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Στα 937 τα νέα κρούσματα, 495 οι διασωληνωμένοι
Σε 937 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα την Τετάρτη, ενώ κατεγράφησαν και 62 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 4.402. Σε 495 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

kathimerini.gr

eep logo