Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

emvoliasmos ylika

Πότε ξεκινά στην Ελλάδα - Δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

Προ των πυλών είναι έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει το πλάνο της για την χορήγησή του στους πολίτες.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Εκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

Πότε αναμένεται η έγκριση του εμβολίου και πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων, το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πάρει το «ΟΚ» το εμβόλιο της Pfizer, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χορήγησής του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό σημαίνει πως από τα Χριστούγεννα, αν δοθεί η έγκριση, θα μπορούν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με την Γερμανία να εκτιμά πως αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός σημείωσε από την Βουλή χθες πως «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την άσκηση».

Οπως είναι γνωστό το εμβόλιο θα αφιχθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ την ίδια ημέρα, μετά την έγκριση του ΕΜΑ.

Μητσοτάκης: Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα μας απελευθερώσει από την πανδημία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκστρατεία που θα αρχίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ονομάζοντας την επιχείρηση «Ελευθερία».

«Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ελευθερία μας, και γι' αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι μας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οπως έχουν τονίσει από το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σε τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, όπως τόνισε την Δευτέρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Πηγή: iefimerida.gr