Ηλίας Μόσιαλος: Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι...

covid 19 vaccine pink

Ανάρτηση του καθηγητή του LSE για το φλέγον θέμα των ημερών

Ανάρτηση για το θέμα του εμβολιασμού και ειδικότερα για το διάστημα που θα χρειαστεί μετά από αυτόν, προκειμένου να είμαστε και πάλι ασφαλείς έκανε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στον λογαριασμό του στο facebook.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι βάσει των ως τώρα μελετών θα χρειαστεί να περιμένουμε και τη δεύτερη δόση για να είμαστε προστατευμένοι, συμπληρώνοντας ότι το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από την πρώτη μέχρι την δεύτερη δόση θα είναι μεγαλύτερο των 21 ημερών.

Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:

Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech όπως δείχνουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα (DOI: 10.1056/NEJMoa2034577) θα μας παρέχει ολική προστασία από τον κορωνοϊό 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του.

Ο εμβολιασμός γίνεται στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Έχω αναφέρει και παλαιότερα πως το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (95%) υπολογίστηκε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ας περιμένουμε όμως για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.

Άρα, τι σημαίνει πρακτικά πως έχουμε κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου; Θα συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες. Όπως βλέπετε και στο σχήμα (και με περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσίευση του NEJM: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2034577...), θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Είναι πιθανό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι λίγο μικρότερη όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους.

Όμως, δεν αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα και από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και από το μαζικό εμβολιασμό που ξεκίνησε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να ξεκινήσει και στις ΗΠΑ.

eep logo