Ενημέρωση για τη λειτουργία δομής προσφύγων στο Μοσχάτο

dimarxeio mosxatou tavrou

Από τον Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τη στέγαση μεταναστών σε πρώην ξενοδοχείο στην οδό Αθανασίου Διάκου στο Μοσχάτο, προέβη στις παρακάτω ενέργειες:

- Την Κυριακή 1/11/2020 επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου – Ταύρου ζητώντας ενημέρωση. Επισκέφθηκε το σημείο και συζήτησε με κατοίκους της περιοχής. Στο σημείο πήγε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Θανάσης Μελίστας.
- Ήδη από χθες το πρωί, ο Δήμαρχος με τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά και έγγραφη επιστολή του προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.Παναγιώτη Μηταράκη, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση, εκφράζοντας διαμαρτυρία για την έλλειψη ενημέρωσης του Δήμου πριν οποιεσδήποτε ενέργειες.
- Επικοινώνησε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης Ελλάδος.
- Απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητώντας να ενημερωθεί ο Δήμος εάν το εν λόγω πρώην ξενοδοχείο έχει άδεια λειτουργίας σε ισχύ, λόγω της πολυετούς διακοπής λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ενημέρωσης που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτουν τα εξής:

1) Πρόκειται για υλοποίηση προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

2) Τα άτομα που μεταφέρθηκαν στο σημείο αυτό είναι 79 και πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.

3) Ήρθαν με πλοίο charter από τα νησιά και είναι όλοι αρνητικοί στο τεστ covid-19.

4) Το πρόγραμμα προβλέπει παραμονή έως 8 εβδομάδες για κάθε άτομο.

5) Ήδη με εντολή του Δημάρχου, κλιμάκιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, κα. Βασιλική Καραβία, και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Άκη Δείξιμο, μετέβη τη Δευτέρα 2/11 στο σημείο ζητώντας με γραπτή επιστολή από τον φορέα υλοποίησης, στοιχεία για τη δομή και τη λειτουργία στο συγκεκριμένο χώρο.

6) Το ίδιο απόγευμα με πρωτοβουλία του Δημάρχου συνεδρίασε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου για να συζητήσει το θέμα αυτό, στο οποίο έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα μέχρι τώρα δεδομένα.

7) Συνεχίζοντας την προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων, ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό μετανάστευσης Ελλάδος ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία μίσθωσης του εν λόγω κτιρίου.

8) Με γραπτή εντολή του, ζήτησε από την Πολεοδομία του Δήμου, λόγω της πολύχρονης διακοπής χρήσης του κτιρίου και για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων και εργαζομένων να διενεργηθεί πολεοδομικός και στατικός έλεγχος.

9) Ζήτησε επίσης για λόγους ασφαλείας να διενεργήσει έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση κανόνων πυρασφάλειας λόγω του αριθμού των προσφύγων, αλλά και των εργαζομένων στη δομή αυτή.

10) Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή του μας ενημέρωσε ότι το πρώην ξενοδοχείο έχει διακόψει την λειτουργία του από τις 18/10/2007.

11) Το Υπουργείο Τουρισμού απάντησε σήμερα στο έγγραφο του Δημάρχου και μας ενημέρωσε ότι είχε ανακληθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας του ξενοδοχείου από 18/4/2008. Έγινε σφράγισή στις 27/5/2008, και αποσφράγιση του στις 22/2/2017..

Στη 1/11/2020 έγινε γνωστοποίηση από τους ενδιαφερόμενους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Τουρισμού της λειτουργίας τουριστικού καταλύματος.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Ως Δημοτική Αρχή με σοβαρότητα αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Σεβόμαστε τις ανθρώπινες ζωές και φυσικά τους συμπολίτες μας για αυτό προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Τονίσαμε στο Υπουργείο ότι όφειλε να είχε ενημερώσει τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, την οποία αγνόησε. Τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης που έχουμε ζητήσει, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό, όπως και όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο, χωρίς άγχος για δημιουργία εντυπώσεων και ακραίων ενεργειών».