Βρέθηκε το «χρυσό τρένο» των Ναζί στην Πολωνία

ravdoi chtysou

Ένας Πολωνός και ένας Γερμανός ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα τρένο των Ναζί που φημολογείται ότι χάθηκε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το τρένο μετέφερε χρυσό, πολύτιμους λίθους και όπλα για τις ναζιστικές δυνάμεις. Οι τοπικές αρχές στη νοτιοδυτική Πολωνία δήλωσαν ότι επικοινώνησε μαζί τους ένα δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί έναν Πολωνό και έναν Γερμανό που ισχυρίζονται ότι βρήκαν το τρένο και έχουν αξιώσεις επί του 10% της αξίας των ευρημάτων.

Δικηγόροι, ο στρατός, η αστυνομία και η πυροσβεστική ασχολούνται με το θέμα. Δεν έχουν γίνει ξανά ανασκαφές στην περιοχή και δεν ξέρουν τι μπορεί να βρουν.

Σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, το τρένο χάθηκε το 1945. Ήταν φορτωμένο με λάφυρα από την πόλη Μπρέσλαου που τότε ήταν στην ανατολική Γερμανία και σήμερα λέγεται Βρότσλαβ και ανήκει στην Πολωνία. Άλλα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το τρένο ήταν τεθωρακισμένο και ανήκε στη Βέρμαχτ, τη στρατιωτική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας.

Τοπικές δοξασίες αναφέρουν ότι το τρένο μπήκε σε ένα τούνελ στην Κάτω Σιλεσία και δεν βγήκε ποτέ. Το τούνελ μετά σφραγίστηκε και η τοποθεσία του ξεχάστηκε. Άλλοι αμφισβητούν την ύπαρξη του τρένου και ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι απλά θρύλοι.

Αρκετοί ψάχνουν για το τρένο, αλλά δεν έχουν βρει τίποτα μέχρι στιγμής. Όπως είναι, όμως, αναμενόμενο, όσα ακούγονται έχουν εξάψει τη φαντασία πολλών.

Πράγματι, οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τρένα για να μεταφέρουν τα λάφυρά τους στο Βερολίνο, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης προχωρούσαν από τα δυτικά και τα ανατολικά αντίστοιχα τον χειμώνα και την άνοιξη του 1945.

Στην περίπτωση ενός άλλου τρένου, του αποκαλούμενου «τρένου του ουγγρικού χρυσού», οι δυνάμεις των Ναζί έστειλαν από τη Βουδαπέστη στη Γερμανία 42 βαγόνια γεμάτα με θησαυρούς που περιλάμβαναν χρυσό, ασήμι και πίνακες αξίας που κατέσχεσαν από Ούγγρους Εβραίους. Η αξία τους υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια. Το τρένο αναχαιτίστηκε από στρατιώτες των ΗΠΑ.

tovima.gr

eep logo