Στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ ξανά το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

platforma petrrelaiou

Στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και του τεμαχίου «11» της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψε το γεωτρύπανο «SAIPEM 10000» και προετοιμάζεται για νέα γεώτρηση, αλλά εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Η ΕΝΙ έχει και τα δικαιώματα του κυπριακού τεμαχίου «11».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το «SAIPEM 10000» επέστρεψε από την πολύμηνη διαδικασία συντήρησης, μετά από τις δύο γεωτρήσεις για την ΕΝΙ εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αφού πέρασε από το τεμάχιο «11» σταμάτησε την Κυριακή, 9 Αυγούστου, σε απόσταση 75 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του σημείου της γεώτρησης στο «Αμαθούσα», σε σημείο πολύ κοντά στα όρια του «τεμαχίου 11» και νότια της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη.

Εκεί είναι το βόρειο όριο των τεμαχίων «8» και «9» της ΑΟΖ της Αιγύπτου που αποτελεί και το όριο μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου.

Τα δικαιώματα έρευνας στο αιγυπτιακό «9» που συνορεύει με το «11» της Κύπρου ανήκουν 100% στην ΕΝΙ, όπως και το κυπριακό «11» που ανήκει στην κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Τα δικαιώματα για το αιγυπτιακό «8» που επίσης εφάπτεται του κυπριακού «11» ανήκουν από κοινού σε ΕΝΙ και BP.

tovima.gr

Pin It