"Η καταστροφή των οικοσυστημάτων δεν είναι προς όφελος κανενός, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου"

alieia psaria

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την προστασία των θαλασσών μας από τις τουρκικές μηχανότρατες

"Εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στην Αν. Μεσόγειο, διαφεύγουν της προσοχής μας κάποια ζητήματα τα οποία παρότι είναι αρκετά σοβαρά υποβαθμίζονται, ως παράπλευρα θύματα, τηρουμένων των αναλογιών. Ένα τέτοιο θέμα είναι και η προστασία μέρους των θαλασσών μας από τις τουρκικές μηχανότρατες.

Η παρουσία μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) τουρκικής προέλευσης στα ανοιχτά των Φούρνων και η χρήση καταστροφικών αλιευτικών μέσων εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των νησιών του Αιγαίου οδηγεί στην καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών ποσειδωνίας, των ύφαλων και του πολύτιμου βυθού της χώρας μας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια απολύτως αντιοικολογική κίνηση από την πλευρά των γειτόνων μας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την παντελή αδιαφορία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών, οδηγώντας σε οικολογική κρίση που προκύπτει από τον συγκεκριμένο τρόπο αλίευσης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στη χρήση εργαλείων που καταστρέφουν τον πλούτο των θαλασσών μας, τονίζοντας πως η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών από την εντατική αλιεία είναι κάτι που ήδη έχει επισημανθεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη στις μέρες μας.

Σημειώνουμε πως τα αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας με το πέρασμα τους προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ήδη υποβαθμισμένο από πλευράς αλιευτικής παραγωγής.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και με αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε στην τύχη τους μερικά από τα σημαντικότερα είδη ποσειδωνίας της χώρας μας, που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν (κοράλλια, ασβεστολιθικά ροδόφυκα) και να απειλούνται από την αδιαφορία των τούρκων αλιέων, τη στιγμή που οι ελληνικές μηχανότρατες, επίσημα τουλάχιστον και σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας μας και της Ε.Ε. βρίσκονται ορθώς σε περίοδο παύσης αλιείας. Οι απλές συστάσεις που γίνονται μέχρι σήμερα, και τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά οι τούρκοι αλιείς, δεν αρκούν.

Οι αλιευτικοί πόροι θα πρέπει να συλλέγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, με ασφάλεια και κυρίως με βάση τη νομοθεσία. Είναι αδιανόητο να εισέρχονται τέτοιου τύπου αλιευτικά και να μην αντιδρούμε πιο αποτελεσματικά σε τέτοιες παράνομες προς τους κανόνες ενέργειες.

Η καταστροφή και η διάλυση των οικοσυστημάτων δεν είναι προς όφελος κανενός, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου".

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ