Ανησυχία προκαλούν τα 284 κρούσματα του κορωνοϊού!

mitsotaikis microfono

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στις 10:30

Σύσκεψη της επιτροπής ειδικών έχει συγκαλέσει για τις 10:30 στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεικτικό της ανησυχίας στην κυβέρνηση για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και σε αυτήν θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα τόσο για ενδεχόμενο νέων μέτρων, με τοπικά lockdonwn, όσο και για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Αυτό που ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά του ιού, ο τριψήφιος αριθμός κορωνοϊού στην Αττική και η άνοδος του δείκτη R. Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας από το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων θα κρίνουν και τα μέτρα της Πολιτείας.

Για άλλη μια φορά τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 200, την ώρα που οι εκδρομείς του Αυγούστου επιστρέφουν σταδιακά στις βάσεις τους, αλλά και πραγματοποιείται ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 284 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, τα οποία αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα και η Λέσβος τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Ανησυχούν οι επιστήμονες -Γώγος: Η κατάσταση είναι κρίσιμη
Οι επιστήμονες ανησυχούν και δεν το κρύβουν, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα μέτρων υπερτοπικού χαρακτήρα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού»» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Γώγος: Ο δείκτης R χτυπάει καμπανάκι
Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: iefimerida.gr

eep logo