Συνάντηση ΕΣΕΕ - Τρύφωνα Αλεξιάδη

alexiadis tryfonΠραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου, συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τη διατύπωση από την ΕΣΕΕ των θέσεων και προτάσεων του εμπορικού κόσμου της χώρας για το φορολογικό σύστημα, όπως επίσης και την επισήμανση κάποιων βασικών εκκρεμοτήτων/παρατηρήσεων στις πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο. Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο στα προς συζήτηση θέματα.

Ο κ. Κορκίδης ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά το φορολογικό πλαίσιο που προσπαθεί να συγκροτήσει η Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την αναγκαιότητα της επίλυσης του ζητήματος του συμψηφισμού των οφειλών από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς αυτό.

Αναφορικά με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), έγινε ιδιαίτερη μνεία στα υπέρογκα εν ισχύ φορολογικά πρόστιμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης πρότεινε την ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός νέου «συμβουλευτικού» ρόλου των εφοριακών που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, η επιβράβευση του συνεπούς φορολογούμενου καθίσταται αναγκαία. Αυτή, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να προκύψει μέσα από μια έκπτωση (bonus) στο φόρο εισοδήματος.

Σε σχέση με το φλέγον ζήτημα του παρεμπορίου ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών από πλευράς Δημοσίου, ώστε να ολοκληρωθεί η δωρεά μιας Γεφυροπλάστιγγας από την ΕΣΕΕ προς το Ελληνικό κράτος, που εκκρεμεί για περισσότερο από 1,5 χρόνο. Παράλληλα, τόνισε ότι αποτελεί πάγια πρόταση της ΕΣΕΕ η χρήση ειδικών μηχανημάτων, όπως τα "X-Ray scanners" και τα εξελιγμένα "Electromagnetic field container scanners" στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια), προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψη των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης, όπως υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, αναμένεται να αντιμετωπίσει δραστικά το φαινόμενο του παρεμπορίου. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλυσε τον έντονο προβληματισμό του για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα-κίνητρα για την παραμονή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου που θα είναι φιλικό στις επιχειρήσεις αλλά και αποτελεσματικό ως προς την είσπραξη φόρων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τη δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής διαλόγου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη επιτάχυνσης της είσπραξης του ΦΠΑ καθώς η μη είσπραξή του εκτός από την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο διαμορφώνει όρους αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Επίσης, συζητήθηκε η σε άμεσο χρόνο, καταβολή του ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να ισχύσει η παρακράτηση από τις τράπεζες του συνόλου του ποσού αλλά μόνο η διαφορά μεταξύ χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ.

Τέλος, από τη συνάντηση κατέστη σαφές ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων Φυσικών και Νομικών προσώπων.

eep logo