Απόφαση της ΕΕ για μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο

metanastes ploio

8.000 πρόσφυγες ανά έτος από την Ελλάδα

Τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνολικά 32.256 ανθρώπων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία αποφάσισαν χθες οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ αρμόδιοι για τη μετανάστευση.

Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των 28, το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000. Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ ενώ αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

"Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξηγώντας ότι παρά το γεγονός ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα "ιστορικό βήμα μπροστά".
Το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε επίσης τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία σημείων υποδοχής όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.

Τασία Χριστοδουλοπούλου : Μικρός ο αριθμός, αλλά έγινε μια αρχή για δίκαιο επιμερισμό

«Σημαντικό πρώτο βήμα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας αποτελεί, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ . Ωστόσο, η υπουργός υπογραμμίζει ότι τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εισέλθει κατά το 2015 σχεδόν 80.000 άτομα, ο μικρός αριθμός μετεγκατάστασης, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, «δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες».

Πάντως, για πρώτη φορά αποφασίζεται ένας επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επομένως, παρόλο που είναι μικρός ο αριθμός μετεγκατάστασης προσφύγων, η κυρία Χριστοδουλοπούλου τονίζει ότι «αποτελεί έστω μια αρχή για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της χώρας μας για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών» .

eep logo