Πολιτικός «σεισμός» μετά τη Συμφωνία…

vouli vouleftes

Πυκνές πολιτικές εξελίξεις και έντονες διεργασίες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση αναμένονται τις αμέσως επόμενες ώρες, αφού τα μέτρα που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους υπουργών και βουλευτών.
Την ώρα που η ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι κάτι παραπάνω από ηλεκτρισμένη, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα "τσουνάμι" πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν πρόκειται να μείνει ίδιο με πριν.
Το μεγάλο "στοίχημα" για τον ίδιο, συμπυκνώνεται στο κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα και ενιαίο κόμμα ή αν τελικά αυτός ο ιδιότυπος διυσμός που διακρίνει το κόμμα θα πάρει και μορφή επίσημης διάσπασης.
Ανοικτό επίσης παραμένει ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες θα λάβει ο πρωθυπουργός για το μέλλον της κυβέρνησής του, της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών του κόμματος.
Συνεδριάζουν τα... όργανα
Επί ποδός είναι όλα τα κομματικά όργανα και στις 9 το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, τα μελη της οποίας έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ εντός της ημέρας θα συνεδρίασή πιθανότατα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Έχοντας κάνει ήδη μια πρώτη χαρτογράφηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα καλέσει τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Αν δηλαδή είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία και τη νέα πορεία που αυτή χαράσσει ή να υπονομεύσουν για ακόμα φορά τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης, καλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθούν.
"Το κλίμα είναι πολωμένο, υπάρχει εσωκομματικό θέμα" έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο iefimerida.gr εξηγώντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
Ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό
Θέμα ωρών τέλος, το αργότερο εικοσιτετραώρων, είναι οι αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να συγκροτήσει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, το blame game με τους υπουργούς της Αριστερής Πλατφόρμας συνεχίζεται για τα καλά, αφού δεν έχουν υποβάλει -προς ώρας-παραιτήσεις.
Απόλυτα έγκυρες πηγές μεταφέρουν στο iefimerida.gr ότι έχει ήδη ζητηθεί από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ένας πρώτος κατάλογος ονομάτων για τον ανασχηματισμό που ο ίδιος έχει αποφασίσει να κάνει. Ειδικότερα, για τη θέση του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι φαβορί η νυν αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, ενώ για τη θέση του υπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, επικρατέστερος είναι ο κ. Σάββας Ρομπόλης. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις αρκετών ακόμη υπουργών σε άλλα πόστα.
Οι ίδιες πηγές, θεωρούν πάρα πολύ πιθανή και την αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Κώστα Ήσυχου, ενώ προηγήθηκε και η παραίτηση του Νίκου Χουντή από τον υπουργικό θώκο του αναπληρωτή ΥΠΕΞ προκειμένου να διαδεχθεί στις Βρυξέλλες το Μανώλη Γλέζο. 
Από το Μέγαρο Μαξίμου τέλος, είναι κάθετοι ότι δεν αναμένονται υπουργοποιήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα. Αντιθέτως, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή προσώπων από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο και τα οποία θα είναι ευρύτερης συναίνεσης κατά το παράδειγμα των Γιάννη Πανούση, Νίκου Παρασκευόπουλου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι δεν είναι κομματικοί.


Πηγή: iefimerida.gr

eep logo