Η αλήθεια δεν βρίσκεται στις αποσπασματικές αναφορές εκκλησιαστικών κειμένων

alexiadis tryfon

Ο Τρύφων Αλεξιάδης για το θέμα του εκκλησιασμού

Στο θέμα του εκκλησιασμού την περίοδο που διανύουμε αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο κόκκινο Καβάλας» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας αρχικά τα διακριτά όρια πολιτείας, επιστήμης και εκκλησίας.

Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την ανάγκη προσέγγισης του ζητήματος με επιστημονικά κριτήρια και όχι με δογματικές αντιλήψεις, εξαίροντας δηλώσεις «φωτεινών προσωπικοτήτων της εκκλησίας», όπως του Μητροπολίτη Άνθιμου Αλεξανδρουπόλεως. Δεν μπορεί ορισμένοι να απομονώνουν κάποια αποσπάσματα από ιερά κείμενα της εκκλησίας και να αγνοούν τις συμβουλές των επιστημόνων τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν μετρητές πίστης, όπως δεν υπήρχαν και αριστερόμετρα.

Δηλώνοντας αριστερός, Έλληνας και χριστιανός, κάλεσε με την ευκαιρία του «Μένουμε σπίτι» να μελετηθούν ιερά εκκλησιαστικά κείμενα, μέσω των οποίων η ορθόδοξη πίστη δίνει καίριες απαντήσεις, όπως την «Παραβολή της Μέλλουσας Κρίσης» στο Κεφ. 25 από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο με τις αναφορές για τον ξένο, τον πρόσφυγα, ενάντια στις ακραίες, ρατσιστικές και αντιχριστιανικές εκφράσεις και συμπεριφορές στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ή την «Ομιλία προς πλουτούντας» του Μεγ. Βασιλείου, με την ξεκάθαρη θέση της εκκλησίας απέναντι στους πλούσιους και τον πλούτο, ή την προς Κορινθίους Α' επιστολή του Απ. Παύλου με την ακροτελεύτια φράση «μείζων δε τούτων η αγάπη» ή τα «κατά τοκιστών» κείμενα του Μεγ. Βασιλείου, του Αγ. Γρηγορίου Νίσσης ,του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά.

Κλείνοντας ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε πως «πρέπει να ξαναδούμε σαν Αριστερά τέτοια ζητήματα, γιατί τους χιλιάδες παππάδες και τους μητροπολίτες που ανέβηκαν στο βουνό και πολέμησαν δεν πρέπει να τους χαρίσουμε σε κάποιους άλλους, είναι μια κληρονομιά που πρέπει εμείς να αναδείξουμε».

Πηγή: avgi.gr

eep logo