"Ναι" σημαίνει ευρώ

giounker shmaia

Οι Ελληνες πρέπει να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ποιο θα είναι το ερώτημα. Το «όχι» είναι όχι στην Ευρώπη. Ποτέ δεν συζητήθηκαν περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, υποστήριξε. Προδομένος από την ελληνική στάση. Δεν προκρίνω το Grexit αλλά δεν μπορώ να το αποτρέψω κόντρα σε 18 χώρες.

Κάλεσμα στους Ελληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι» ανεξαρτήτως της διατύπωσης του ερωτήματος που θα τους τεθεί απηύθυνε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα εξακολουθήσω να λέω στους Ελληνες να πουν ναι, γιατί θα είναι προς όφελος και της Ελλάδος και ολόκληρης της ευρωζώνης. Αν οι Ελληνες πουν ναι, αυτό σημαίνει ότι θέλουν να μείνουν με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι "δεν θέλω να βλέπω τον Πλάτωνα να παίζει στην β' Εθνική".

Υπάρχουν σήμερα 28 κράτη μέλη στην Ευρώπη και 19 μέλη στο ευρώ και θέλω να παραμείνουν 19 μέλη, υπογράμμισε.

Αυτή η Ευρώπη, η Ευρώπη των συμβιβασμών και όχι το θέατρο των συγκρούσεων είναι που υπηρετώ. Μια Ευρώπη που θα είναι τόπος σύγκλισης των πολιτικών βουλήσεων και όχι μια περιοχή εθνικών διαφωνιών.

Στην Ευρώπη καμία δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω. Δεν υπάρχουν 18 δημοκρατίες έναντι μιας.

Δεν είναι παιχνίδι πόκερ. Είτε κερδίζουμε όλοι είτε χάνουμε όλοι, υπογράμμισε.

Αισθάνομαι προδομένος από την ελληνική στάση

«Θλίβομαι για όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο. Εγωισμοί και τακτικά παιχνίδια πήραν την πρωτοβουλία παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αισθάνομαι λίγο προδομένος γιατί δεν εισακούστηκαν οι προσπάθειες οι δικές μου αλλά και πολλών άλλων. Οι συνεργάτες μου προσπάθησαν πολύ για να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη.

Η επικράτηση των διαφωνιών, όμως, συμπλήρωσε, πήρε το πάνω χέρι.

Κανένα τελεσίγραφο

«Γίνεται λόγος για έγγραφο τελεσίγραφο. Από πού προέρχονται αυτές οι αντιμαχίες, οι προσβολές και αυτοί οι εκβιασμοί;», αναρωτήθηκε.

Την Παρασκευή είπε, μετά από μήνες συζητήσεων βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι προσπαθώντας να βρούμε συμφωνία. Αυτή η προσπάθεια κόπηκε από ένα διάγγελμα για δημοψήφισμα χωρίς να λέγεται όλη η αλήθεια.

Το να μπαίνει μια δημοκρατία εναντίον 18 δεν είναι κάτι που ταιριάζει στην ελληνική δημοκρατία.

Εκανα τα πάντα. Προσπάθησα να κάνω τα πάντα και δεν μας αξίζουν οι επικρίσεις που μας γίνονται. Δεν αξίζουν ούτε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, σημείωσε.

Δεν μπορώ να εξασφαλίσω λύση για την Αθήνα

Τι διακυβεύεται; Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Σημείωσε ότι πολλές χώρες πέρασαν δυσκολίες και αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα. Είδα πόσο δύσκολο ήταν για αυτές να περάσουν την κρίση. Οι κυβερνήσεις τους όμως έλαβαν σκληρές αποφάσεις που τώρα αποδίδουν.

Ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε, μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Δεν είναι κούφια λόγια αυτά που λέω. Προσπάθησα να είμαι στο πλευρό τους. Τους εμπιστεύομαι. Ξέρω τι δυσκολίες πέρασαν.

«Το τελευταίο πεντάμηνο ενεπλάκην προσωπικά σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Για μένα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα και δεν είναι. Όμως δεν μπορώ να εξασφαλίσω μια λύση ώστε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη κόντρα σε 18 χώρες», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Κάναμε ότι μπορούσαμε για συμφωνία

Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο από την πλευρά μας. Ποτέ δεν είπαμε «take it or leave it». Εκανα ότι μπορούσα. Στο κομμάτι της συνεργασίας, προσαρμόσαμε τη διαδικασία στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν πήγαμε στην Αθήνα και δημιουργήσαμε το Brussels Group. Δούλεψα για να τεθούν οι συζητήσεις σε πιο πολιτικό επίπεδο.

Τοσο εγώ όσο και ο Γ. Ντάισελμπλουμ φέραμε τις συζητήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπως είχε ζητηθεί και δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Δείξαμε τεράστια υπομονή στο ότι οι ελληνικές προτάσεις έφταναν πολύ αργά.

Το πακέτο που προτείνεται είναι απαιτητικό αλλά έντιμο. Δεν υπάρχει κυνήγι μαγισσών. Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων, είναι ένα πακέτο που φέρνει πολύ διαφανή δημόσια διοίκηση. Εμείς στην ΕΕ επιμείναμε στα πλέον κοινωνικά και δίκαια μέτρα.

Δεν πρόκειται για ένα «ηλίθιο πακέτο λιτότητας». Κάποια από τα μέτρα θα είναι δύσκολα βραχυπρόθεσμα, αλλά το πακέτο έχει ορίζοντα ανάπτυξης. Δεν ζητούμε απλά 12 δισ. εξοικονόμηση τα επόμενα χρόνια. Η δημοσιονομική εξυγίανση σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο ενώ προχωρούμε προς την ανάπτυξη.

Επίσης, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, "δεν ζητήσαμε περικοπές μισθών. Ζητήσαμε αναδιοργάνωση στο δημόσιο και αλλαγές στα εργασιακά σε συνεργασία με θεσμούς όπως το ILO".

Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ασφαλιστικό χρήζει μεταρρύθμισης και ότι δεν είναι βιώσιμο. Ολοι πρέπει να συνεισφέρουν στο μέτρο που μπορούν. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει με τις πρόωρες συντάξεις. Η Αθήνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέτρα με άλλα αρκεί τα μεγέθη να βγαίνουν.

Ζητήσαμε περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και αυτό νομίζω ότι είναι θεμιτό. Ζητήσαμε λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς για τους εφοπλιστές, υπογράμμισε.

Το πακέτο που προτείναμε σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα, χωρίς μεταρρυθμίσεις. «Γιατί οι τιμές στην ενέργεια και κάποιες άλλες υπηρεσίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη; Γιατί υπάρχουν συμφέροντα, απάντηση. Γιατί δεν έχει καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή;», αναρωτήθηκε.

Μας έκλεισαν την πόρτα

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι σήμερα η αβεβαιότητα, ξεκαθάρισε. Που βρισκόμαστε τώρα; Οι ελληνικές αρχές έφυγαν Παρασκευή νύχτα από το τραπέζι ενώ συζητούσαμε ακόμα και ενώ είχαμε συμφωνήσει να κατέβει ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%.

Η φυγή των Ελληνων συναδέλφων έγινε την χειρότερη στιγμή. Είχαμε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει περισσότερο τα μέτρα και είχαμε συζητήσει μαζί με τον Ρέγκλινγκ για το θέμα του χρέους. Εμείς στην Κομισιόν συμφωνούσαμε για ένα πακέτο 35 δισ. ευρώ για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ημασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή μέχρι που μας έκλεισαν την πόρτα. «Δεν έχω να κάνω άλλες προτάσεις σήμερα. Προτείνω τις προτάσεις που έκανα και μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε συμφωνία».

Το δημοψήφισμα και το πραγματικό διακύβευμα

Τι γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες για την τελευταία αυτή προσφορά που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε, αναρωτήθηκε. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω αυτή τη συνέντευξη τύπου. Πρέπει να γνωρίζει τι διακυβεύεται και τι συζητήσαμε όλους αυτούς τους μήνες.

Η ελληνική κυβέρνηση τα γνωρίζει αυτά και θα τη συμβούλευα να πει την αλήθεια αντί να υπεραπλουστεύει το μήνυμα σε ένα δημοψήφισμα «ναι» ή «όχι»

Η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από το λαό να μιλήσει αλλά ο λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Η πόρτα μας είναι ανοικτή αλλά ο χρόνος τελειώνει. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσει ο ένας τον άλλο αλλά να βοηθήσουμε το λαό. Είναι καιρός να πάρει ο ελληνικός λαός την τύχη στα χέρια τους. Πρέπει και οι Ελληνες πολιτικοί να πουν την αλήθεια.

Θα ζητούσα από τους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι» ανεξάρτητα από το πώς διατυπώνεται το ερώτημα. Μπορεί να αλλάξει στη διατύπωσή του τις επόμενες ημέρες. Αν οι έλληνες απαντήσουν «ναι» τόσο το καλύτερο, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις που έγιναν από τα τρία μέλη.

Τους ζητώ να πουν «ναι» γιατί θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Αν πουν «ναι» αυτό σημαίνει ότι η χώρα θέλει να μείνει μαζί με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Οι Ελληνες δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται το θάνατο. Οι Ελληνες πρέπει να ψηφίσουν ναι για την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το «όχι» σημαίνει ότι οι Ελληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

euro2day.gr

Pin It

eep logo