Ενισχύει τα αποτρεπτικά μέτρα η Αθήνα!

kysea

Συγκαλείται το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ

Σε κινήσεις θωράκισης των συνόρων της σε στεριά και θάλασσα συνεχίζει να προχωρά η ελληνική πλευρά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, για τρίτη ημέρα, η συρροή μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, στον φράχτη μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος. Τα μηνύματα είναι στις εξής γλώσσες: Αραβικά, Αγγλικά, Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), Φαρσί (Αφγανιστάν και Ιράν), Παστού (τμήμα Αφγανών) και Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές).

Επίσης, κατόπιν αιτήματος ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού η Frontex ενισχύει την παρουσία της στη συνοριακή γραμμή, ενώ παράλληλα αύξησε στον μέγιστο βαθμό τον συναγερμό κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησαν κυβερνητικές πηγές, από τις ελληνικές αρχές αποστέλλονται SMS προς τα άτομα που βρίσκονται στα σύνορα, στο οποίο καθίσταται σαφές ότι δεν θα τους επιτραπεί η διέλευση σε ελληνικό έδαφος. Ανάλογη ανάρτηση πραγματοποίησε στο Twitter και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης από την πλευρά της Αγκυρας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα των δύο χωρών.

Από χθες το βράδυ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. στις Καστανιές του Εβρου, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν νέες εντάσεις, σε απόπειρες των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Από την κυβέρνηση, κάνουν λόγο για σχεδόν 10.000 απόπειρες παράνομης εισόδου, ενώ σημειώνουν ότι οι 73 συλληφθέντες αλλοδαποί δεν σχετίζονται με την πολεμική σύρραξη στο Ιντλίμπ, καθώς, όπως τονίζεται, δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Σομαλία.

Εκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Με τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων.

Μαραθώνιος επαφών Δένδια - Εκλήθη στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης

Από χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχει διατυπώσει προς τον Υπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της, Τζόζεπ Μπορέλ. το αίτημα της Αθήνας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ενωσης.

Είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες σήμερα με τους ομολόγους του της Προεδρεύουσας Κροατίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας, καθώς και νεότερες επικοινωνίες με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Βουλγαρίας, Ακολούθησε και νέα επικοινωνία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίον είχαν αναπτύξει το ζήτημα και κατά την προχθεσινή συνάντησή τους.

Επιπλέον, από διπλωματικές πηγές σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας.

kathimerini.gr

eep logo