Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνιστά το τουρκολυβικό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες

bundestag

Σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag

Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας συνιστά το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και αφορά τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, την οποία παρουσιάζει απόψε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν αναλύει διεξοδικά την νομική της προσέγγιση σε 18 σελίδες, στις οποίες περιγράφεται η προβληματική υπό το πρίσμα τόσο των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και των νομικών θέσεων της Ελλάδας για το θέμα. Η Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την DW, ότι «η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης)». Οι νομικοί της Bundestag αναφέρουν ακόμη ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών».

 

eep logo