Ανάκαμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

personal development

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ

Ανάκαμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, στις 109,5 από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, «η νέα μικρή άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στις κατασκευές και στις υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό από τη βελτίωσή τους στη Βιομηχανία και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το λιανικό εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική παρά τη νέα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που τη διαμόρφωσε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 19 ετών. Μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα σημεία έντασης στη γεωγραφική περιοχή μας. Οι πλέον σημαντικές εξελίξεις εγχωρίως αφορούν στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και τη μείωση των φορολογικών βαρών, με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Η εξέλιξη της προσαρμογής θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, η παραγωγική της βάση είναι συρρικνωμένη από τη χρόνια αποεπένδυση, η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη αλλά με αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης, ενώ παραμένουν εμπόδια σε επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες. Οι επιλογές της οικονομικής πολιτικής θα είναι καθοριστικές στη σταθεροποίηση της ανάκαμψης και την επιτάχυνσή της και οι όποιες παρεμβάσεις και μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα». Αναλυτικότερα:

- στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβλήθηκε, καθώς ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα μεταβλήθηκε οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια.

- στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα υποχώρησαν έντονα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

- στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ήπια, οι αλλαγές στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους είναι οριακές, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.

- στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ήπια, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώνονται, ενώ ενισχύονται η πρόθεση για αποταμίευση και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές.

Σχεδόν αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν σχεδόν αμετάβλητος τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες, στις 101,5 μονάδες ενώ στην ΕΕ παρέμεινε στις 100,0 μονάδες. Η σταθερότητα του δείκτη στην Ευρωζώνη οφείλεται σε αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ των συνιστωσών του, με τις προσδοκίες να βελτιώνονται στις υπηρεσίες (+2,2), στις κατασκευές (+2,2) και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο (+1,0), ενώ εξασθένησαν στην βιομηχανία (-0,2) και υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,9).

Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε περισσότερο στην Ιταλία (+1,7) και στην Ισπανία )+1,3), ενώ μεταβλήθηκε ηπιότερα στην Γερμανία (+0,4). Αντίθετα, ήταν αμετάβλητος στην Γαλλία (-0,2) και επιδεινώθηκε στην Ολλανδία (-0,4).

Στην ΕΕ, οι προσδοκίες δεν μεταβάλλονται, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, του Ην. Βασιλείου (-2,4) και της Πολωνίας (-1,2). Σε τομεακό επίπεδο, όπως στην Ευρωζώνη, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης προσδοκιών στις Υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, ενώ αντίθετα υποχώρησε στη βιομηχανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σχεδόν αμετάβλητη. Οι τάσεις στις προσδοκίες στην απασχόληση συμπίπτουν με εκείνες στην Ευρωζώνη, με μοναδική διαφορά ότι βελτιώνονται και στις υπηρεσίες.

Όσον αφορά στις τιμές, κινήθηκαν παρόμοια με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, ωστόσο ηπιότερα στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, ενώ δεν μεταβληθήκαν μεταξύ των καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eep logo