Ξεπέρασε το 1,3 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Lamda

elliniko aerodromio 2

Η Lamda Development αναμένεται να αποκτήσει επιπλέον ρευστότητα ύψους 150 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2020

Καλύφθηκε κατά 1,1 φορές η μεγαλύτερη μη τραπεζική αύξηση κεφαλαίου από το 2008. Με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει πλέον το 1,3 δισ. ευρώ διαπραγματεύεται μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ η Lamda Development. Η Lamda διπλασίασε τη χρηματιστηριακή της αξία καθώς αυξήθηκε δραστικά η ρευστότητά της. Περαιτέρω ρευστότητα, της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποκτήσει στις αρχές του επόμενου έτους όταν θα εκδοθεί το ομολογιακό που έχει ανακοινώσει. Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται πριν από τα τέλη του έτους.

Ενίσχυση μετοχής

Η τιμή της μετοχής σημείωσε χθες άνοδο της τάξης του 4,79%, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών εκδηλώνει ζήτηση για τίτλους της παραχωρησιούχου του project στο Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αύξηση συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία έφτασε στο 4% της έκδοσης, καθιστώντας την πλέον μέτοχο του 2% της Lamda. Η αύξηση καλύφθηκε κατά 1,1 φορές περίπου. Η υπερκάλυψη ανέρχεται στα 58 εκατ.

Ηδη πριν από την αύξηση η ζήτηση είχε φανεί, καθώς σημαντικές θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda αποκτούσαν διαδοχικά ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρονται η Aegean, που αγόρασε ίδιες μετοχές της Lamda (1,66% του μετοχικού κεφαλαίου), η ΟΡΥΜΗΛ, συμφερόντων Οδυσσέα Κυριακόπουλου (0,685%) και η HSBC (για λογαριασμό πελατών της), η Gama και η Bienville (2,75%). Κάποιοι εξ αυτών αλλά και funds όπως η Bienville, η Blackrock, η Schroders αλλά και η EBRD αναφέρονται ακόμα ως αγοραστές από χρηματιστηριακές πηγές. Αν εξαιρεθούν οι τραπεζικές αυξήσεις που υλοποίησαν οι τράπεζες, η αύξηση της Lamda είναι η μεγαλύτερη, από το 2008.

Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως η σημαντική συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης των μετόχων και επενδυτών για το έργο του Ελληνικού, αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα εν γένει. Η συμμετοχή όμως υπερεθνικών ιδρυμάτων όπως η EBRD στην αύξηση εκτιμάται πως ενίσχυσε περαιτέρω τη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερήσιων συναλλαγών, με τη μέγιστη τιμή αυτού +112,5% να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης (11/12/2019). Ο όγκος συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της αύξησης ήταν υψηλός, καθώς ο μέσος όρος ημερήσιων συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ανήλθε σε 488.000 μετοχές έναντι 248.000 μετοχών το εξάμηνο που προηγήθηκε. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά (3,52%) κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε πτώση κατά 1,42%.

Εμπιστοσύνη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της αύξησης κεφαλαίου δήλωσε «ιδιαίτερα περήφανος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία». Προσέθεσε δε, ότι «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κάθε μέτοχό μας ξεχωριστά που πίστεψε σε εμάς και στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Αυτή η εμπιστοσύνη μεταφράστηκε σε υπερκάλυψη κατά 58 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε προσφορά επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 708 εκατ. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Lamda Development, καθώς η εταιρεία, με τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, αποκτά πλέον κεφαλαιοποίηση και καθαρή αξία ενεργητικού άνω του 1 δισεκατομμυρίου».

Η ημερομηνία πίστωσης των νέων μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με σχετική ανακοίνωση εντός των ημερών.

kathimerini.gr

eep logo