“Άνθρωπε πρόσεξε καλά, μη μολύνεις τα νερά!”

helmepa paidiki 1

Μήνυμα των παιδιών-εκπροσώπων του Προγράμματος «Παιδικής HELMEPA»

Αυτό ήταν το μήνυμα των παιδιών-εκπροσώπων 6.004 μελών του Προγράμματος «Παιδικής HELMEPA» που ήρθαν στην Αθήνα την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου για να γιορτάσουν τα 26 χρόνια «Παιδικής HELMEPA».
Πρόκειται για το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που προσφέρει η ΗELMEPA σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών σε όλη την Ελλάδα. Την εκδήλωση φιλοξένησε, όπως κάθε χρόνο, η εταιρεία Μέλος Costamare Shipping στο κτίριο της στο Παλαιό Φάληρο.

Τα δώδεκα παιδιά, αρχηγοί των πιο δραστήριων Ομάδων του Προγράμματος του σχολικού έτους 2018-2019 ήρθαν στην Αθήνα από Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αρμενοχώρι Φλώρινας, Γούρνες Ηρακλείου, Ιστιαία, Ιωάννινα, Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, Νίκαια Αττικής, Ρόδο και Σάμο συνοδευόμενα από έναν γονέα και τον εθελοντή εκπαιδευτικό τους.

helmepa paidiki 2

Την ώρα που οι μικροί εθελοντές συνεδρίαζαν και αντάλλαζαν τις εμπειρίες τους από το Πρόγραμμα, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για την κύρια αποστολή και δραστηριότητα της HELMEPA στη ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία.

Τους Προσκεκλημένους χαιρέτισε εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ο γιός του Χρήστος, ο οποίος εκφράζοντας το θαυμασμό του στους εθελοντές μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους, δήλωσε πως με χαρά η οικογένεια του και η Costamare υποστηρίζουν το Πρόγραμμα, που ο Πατέρας τους αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, το 1993.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Γ. Γράτσος, επισήμανε στο χαιρετισμό του πως η εθελοντική συμμετοχή παιδιών και εκπαιδευτικών αποτελεί το στόχο της προσφοράς της περιβαλλοντικής ενημέρωσης της HELMEPA και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκπροσωπώντας την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Α. Γκίκα και από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία η κα Μ. Κολούντζου. Η Αντιπλοίαρχος ΛΣ κα Α. Μαρή εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΛΣ-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τον δε Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας (ΠΟΙΑΘ) ο Πρόεδρος του, κ. Ι. Μαραγκουδάκης. Από το ΔΣ της HELMEPA παρέστησαν η Γενική Γραμματέας κα Ε. Νταϊφά, ο Αναπληρωτής Ταμίας, κ. Μ. Δαλακούρας και τα Μέλη, κ.κ. Π. Ζαχαριάδης και Α. Μπέης καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της HELMEPA, Καπ. Ι. Δρακογιαννόπουλος.

Η κα Γκίκα χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων, «Υποστηρίζουμε και θαυμάζουμε το πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA για την ανιδιοτελή προσφορά του τόσα χρόνια και ευχαριστούμε τη HELMEPA και τους εκπαιδευτικούς που πλάθουν και διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων ανθρώπων».

Συνοπτική αναδρομή της «καινοτομίας του 1982», όπως είπε, «Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών, που ίδρυσαν εθελοντικά τη HELMEPA» έκανε ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δ. Μητσάτσος. «Η καινοτομία αυτή», είπε, «επαναστατική για την εποχή της, έχει πια εξαπλωθεί παγκόσμια, αφού ίδρυσε ομοειδείς Ενώσεις σε 7 ακόμη χώρες».

Η Εκτελεστική Συντονίστρια, κα Κ. Πρεκεζέ, παρουσίασε την 26ετή εξέλιξη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» και τις δράσεις παιδιών και εκπαιδευτικών στις δέκα Περιφέρειες κατά το περασμένο σχολικό έτος.

Με το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Μαραγκουδάκης εξέφρασε με συγκίνηση το θαυμασμό του για το έργο της HELMEPA και την ποικιλία των δραστηριοτήτων που τα παιδιά-μέλη εκτελούν με το Πρόγραμμα κάθε χρόνο.

Το μήνυμα των παιδιών «Άνθρωπε πρόσεξε καλά, μη μολύνεις τα νερά! Τα σκουπίδια που πετάς, δεν γλυτώνεις, θα τα φας!», η HELMEPA θα προβάλλει με τη συνδρομή των ΜΜΕ γιατί το μέλλον ανήκει στα παιδιά που δικαιούνται ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον.
Με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων της HELMEPA στα παιδιά και τους προσκεκλημένους και γεύμα, που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία Costamare, έκλεισε η εκδήλωση.

Ακολούθησε επίσκεψη των φιλοξενούμενων στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, όπου παρακολούθησαν την προβολή «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας», που οργάνωσε η HELMEPA.

 

eep logo