«Έρχονται Χριστούγεννα» στο Μουσείο Οίνου Σάμου!

mouseio oinou samou

Διήμερο γιορτινών πολιτιστικών δρώμενων σε οιναποθήκη του 19ου αιώνα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, 17:00 - 22:00
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, 12:00 - 18:00

Ένα πανέμορφο κτίριο του 19 ου αιώνα, όλο πέτρα, ξύλο και οινικές ιστορίες θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του εν μέσω εορταστικής περιόδου σε ένα διήμερο γιορτινών πολιτιστικών δρώμενων, ανοικτών στο κοινό.

Αρχικά ιδιωτικό οινοποιείο και βαρελοποιείο του ΕΟΣ Σάμου, το κτήριο μετατράπηκε σε μουσείο το 2005 και έκτοτε αποτελεί «ζωντανό» έκθεμα, όντας «μπολιασμένο» με τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή του «μικρόρωγου άσπρου μοσχάτου» σταφυλιού και τα πολυβραβευμένα και πολυταξιδεμένα κρασιά του Συνεταιρισμού.

Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη γλαφυρά στο χρόνο. Η παραδοσιακή οινοποίηση, γιγαντιαία βαρέλια αλλά και τα εργαλεία κατασκευής τους, πλήθος από χρυσά διεθνή βραβεία, παμπάλαιες φιάλες οίνου, η κάβα και η αίθουσα παλαίωσης, φωτογραφίες και αντικείμενα, συνθέτουν ένα αξιοσημείωτο ιστορικό παζλ. Κορυφαίας έμπνευσης είναι η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς (όπως συνηθίζεται στο νησί), που απεικονίζει πως φυτρώνει και αναπτύσσεται το αμπέλι μέχρι την στιγμή του τρύγου, πράγμα που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στο χώρο, συνδέοντάς τον με το παρόν!

Χορτασμένος από ιστορία, αλλά «διψασμένος» για κρασί ο επισκέπτης, θα μπορεί να γευτεί την εκλεκτή γεύση και τη μοναδική ποιότητα των υπέροχων σαμιώτικων κρασιών, μαζί με χειροποίητα μεζεδοκεράσματα!

Για το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 έχουν προετοιμαστεί μια σειρά από διαδραστικές εκδηλώσεις: Παρουσίαση ενός «φρέσκου» κρασιού του ΕΟΣ Σάμου, χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΙΩΝΙΚΟ» Καρλοβάσου και όμορφα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου. Στα «παραδοσιακά σαμιωτομαγειρέματα» η κα Ελένη Καπλαντζή θα μοιραστεί με το κοινό τα μικρά μυστικά της σαμιώτικης μαγειρικής τέχνης, ετοιμάζοντας μπουκίτσες κρέατος με σαμιώτικο κρασί!

Θα ακολουθήσει ένα δίωρο μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χρυσούλα Κρητικού και το Μάνο Τσιμιτάκη, σε έντεχνα κι αγαπημένα τραγούδια!

Η Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 είναι αφιερωμένη στα παιδιά! Θα ξεκινήσει με face painting από εξειδικευμένη καλλιτέχνιδα στην παιχνιδοζωγραφική προσώπου και στη συνέχεια, ομάδα Κλόουν θα επιδοθεί σε μπαλονοκατασκευές και δημιουργική απασχόληση παιδιών.

Ακολουθούν «παιχνιδομαγειρέματα» με τη συμμετοχή των μικρών μας φίλων από το τοπικό παράρτημα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τους ex. Chefs Αργυρώ Ζαφείρη, Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή.

Παιδικές χορογραφίες θα παρουσιαστούν από το «Dance Studio» της Μαρίας Χατζηνικολάου, ενώ η καθηγήτρια πιάνου Κάτια Θεοχαροπούλου θα δώσει τη δική της νότα στις εκδηλώσεις με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γνωστές μελωδίες.

Ο Άγιος Βασίλης θα κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του και θα μοιράσει ΣΕ ΟΛΑ τα παιδιά, δωράκια χαράς! Για τα...«μεγάλα παιδιά», ο bartender Δημήτρης Βολονάκης θα ετοιμάζει διάφορα cocktails με κρασιά του ΕΟΣΣ.

Και τις δύο ημέρες, σε αίθουσα του Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με έργα των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου, που απεικονίζουν εξαιρετικά τις ομορφιές αλλά και τα ιδιοσυστατικά του ακριτικού νησιού.

eep logo