Ποιοι μοιράστηκαν τα "ιμάτια" της Thomas Cook

thomas cook

Ευκαιρία για τους ανταγωνιστές του πρώην κολοσσού

Ιδανική συγκυρία στην αγορά για την διεύρυνση των επιχειρήσεων των ανταγωνιστών της άφησε πίσω η κατάρρευση του μεγάλου τουρ οπερέιτορ Thomas Cook, καθώς πολλά από τα brand τα οποία έκτισε σε εύρος πολλών ετών, αξιοποιούνται στα χέρια άλλων παικτών της τουριστικής αγοράς. Στη συνέχεια θα διαβάσετε ποιοι αγόρασαν μέχρι τώρα τα διάφορα brand του Thomas Cook...

Ακόμα και μετά την κατάρρευσή της, το όνομα της Thomas Cook εξακολουθεί να φέρει αξία. Η κινεζική Fosun, μέτοχος της Thomas Cook και πρωταγωνιστής της διαδικασίας διάσωσής της, εξαγόρασε έναντι 11 εκατ. λιρών το βασικό brand καθώς και τα brand του, Casa Cook και Cook’s Club. Το κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με όσα χρειαζόταν να καταβάλλει για τη διάσωση του ομίλου, διατηρώντας πλέον στην κατοχή της το brand Thomas Cook.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fosun Tourism Group, Qian Jiannong, έπειτα από την εξαγορά, ο όμιλος θα δώσει έμφαση στη διεύρυνση των επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα νεοαποκτηθέντα brand του Thomas Cook ώστε να δημιουργήσει συνέργειες με υπάρχουσες επιχειρήσεις στον όμιλο.

Η Thomas Cook Ινδίας, η οποία λειτουργούσε ανεξάρτητα, εξαγόρασε την ονομασία του Thomas Cook στις αγορές της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και του Μαυρίκιου έναντι 1.5 εκατ. λιρών. Η εταιρία δήλωσε οτι η συμφωνία αυτή θα σταματήσει πιθανούς νεοεισερχόμενους στις αγορές αυτές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ονομασία.

Τον Οκτώβριο, η ιδιοκτήτρια της Nordic Choice Hotels μαζί με δύο εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων εξαγόρασαν την Thomas Cook Βόρειας Ευρώπης που περιλαμβάνει τους τουρ οπερέιτορ Ving (Νορβηγία και Σουηδία), Globetrotter (Σουηδία), Spies (Δανία) και Tjäreborg (Φινλανδία) καθώς και την Sunclass Airlines (πρώην Thomas Cook Airlines Scandinavia). Ο όμιλος περιλαμβάνει ακόμα ξενοδοχειακά brand όπως τα Sunwing Family Resorts και Sunprime Hotels.

Η Thomas Cook Σκανδιναβίας θεωρούνταν πάντα ανεξάρτητη οντότητα η οποία εξαγοράστηκε το 2007 από την MyTravel. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αερομεταφορείς του ομίλου, η Thomas Cook Airlines Scandinavia πραγματοποιούσε κυρίως τσάρτερ πτήσεις για λογαριασμό του τουρ οπερέιτορ.

Η γερμανική Condor, που διασώθηκε, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα προστασίας, που παρέχει η νομοθεσία της Γερμανίας, για να διαχωριστεί από την ιδιοκτήτρια Thomas Cook. Έπειτα από την έγκριση του δανείου 380 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αερομεταφορέας θα μπορεί να συνεχίσει να πετά ενώ παράλληλα αναζητεί επενδυτές, με πιθανότητα εξαγοράς από την Lufthansa. Η Condor κατάργησε το λογότυπο καρδιάς του Thomas Cook και το αντικατέστησε με το δικό της.

Μετά την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να μη στηρίξει με δανεισμό την Thomas Cook, η βρετανική αεροπορική της εταιρία βγήκε εκτός αγοράς παρότι ήταν κερδοφόρα, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τους εργαζομένους.

Έτσι τα slot της ήταν διαθέσιμα στον ανταγωνισμό. Η Jet2 αγόρασε slot στο Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Στάνστεντ ενώ και η EasyJet αγόρασε έναντι 47 εκατ. δολαρίων τα δικά της στο Λονδίνο, το Γκάτουικ και το Μπρίστολ.

Η Hays Travel ανέλαβε και τα 555 καταστήματα του Thomas Cook και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου άνοιξε τα 450 προσφέροντας μόνιμα συμβόλαια σε 2.330 πρώην εργαζομένους του τουρ οπερέιτορ.

Στην Ευρώπη όπου η Thomas Cook είχε περί τα 2.800 καταστήματα, το ενδιαφέρον απόκτησής τους είναι έντονο παρά τον αμείλικτο ανταγωνισμό στις διαδικτυακές προσφορές ταξιδίων.

Στη Γερμανία, όπου το μοντέλο των φυσικών καταστημάτων τουριστικών γραφείων εξακολουθεί να ανθεί, η RTK Group με 4.000 τουριστικά γραφεία εξαγόρασε το brand και το σύστημα του δικτύου franchise Holiday Land καθώς και το 50% του τουριστικού γραφείου Alpha το οποίο στη συνέχεια πέρασε στην Schauinsland Travel. Ο αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Samih Sawiris διαθέτει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην RTK.

Ο όμιλος καταστημάτων Galeria Karstadt Kaufhof ανέλαβε 106 τουριστικά γραφεία του Thomas Cook καθώς και την ηλεκτρονική εμπορική πλατφόρμα Golden Gate.

Ο Anex Tourism Group απέκτησε τις Bucher Reisen και Öger Tours ενώ παράλληλα εξαγόρασε τον ρωσικό τουρ οπερέιτορ Intourist.

Στη Γαλλία, 149 από τα 174 τουριστικά γραφεία πέρασαν σε κοινοπραξία επενδυτών, όπως οι Salaün Holidays, Karavel-Promovacances και Navitours. Αντίθετα, η Jet Tours την οποία είχε εξαγοράσει η Thomas Cook το 2008 από την Club Med, δεν βρήκε αγοραστή.

Στο Βέλγιο, ο τουρ οπερέιτορ Wamos Group εξαγόρασε τα 62 από τα 91 καταστήματα Neckermann στη χώρα, διατηρώντας 195 εργαζομένους.

Η ελβετική LMEY Investments εξαγόρασε το μερίδιο της Thomas Cook στην Aldiana. Ο Der Touristik έχει πάρει το brand της Sentido ενώ στην Ουγγαρία, ο Gergely Szugyi εξαγόρασε την Neckermann Magyarorszag. Το τσεχικο τμήμα του τουρ οπερέιτορ κλείνει καθώς δεν βρήκε επενδυτή.

Δεν βρέθηκαν αγοραστές για την Thomas Cook Γερμανίας συνολικά αλλά ούτε και για τα brand της, Neckermann Reisen, Thomas Cook Signature και Air Marin. Αντίθετα, ο ολλανδικός Neckermann καθώς και η Vrij Uit και οι βάσεις δεδομένων πελατών τους πέρασαν στην TUI.

Πηγή: tornosnews.gr

Pin It