Δύο τραγωδίες με διαφορά τριών ετών «σημάδεψαν» την 8η Δεκεμβρίου

falkonera hrakleion ship

Το 1966 στη Φαλκονέρα βυθίστηκε το πλοίο «Ηράκλειον» και το 1969 συνετρίβη στην Κερατέα αεροσκάφος της Ο.Α.

Δύο τραγωδίες μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών έχουν «σημαδέψει» την 8η Δεκεμβρίου για τα Χανιά.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 το πλοίο «Ηράκλειον» βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 224 επιβαίνοντες σε αυτό.

Τρία χρόνια αργότερα, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελεί το δρομολόγιο Χανιά - Αθήνα συντρίβεται στην ορεινή περιοχή της Κερατέας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 85 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

Στον ιερό ναό του Αγίου Ποταπίου που βρίσκεται στο χώρο του δημοτικού γηροκομείου Χανίων τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των δύο τραγωδιών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα θύματα του «Ηράκλειον» που βρίσκεται την πλατεία «Τάλως» των Χανίων.

Το «Ηράκλειον» της εταιρείας των αδελφών Τυπάλδου, είχε αναχωρήσει στις 9 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά, με 300 επιβάτες και πλήρωμα.

Στην θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 7 - 8 μποφόρ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα φορτηγό-ψυγείο, που μετακινήθηκε λόγω της θαλασσοταραχής, έπεσε πάνω στη μπουκαπόρτα, την έσπασε και τα νερά κατέκλυσαν το πλοίο. Το «Ηράκλειο» μόλις που πρόλαβε να εκπέμψει δύο φορές «SOS». Βυθίστηκε. Από τους 300, που επέβαιναν, σώθηκαν μόλις 46. Από αυτούς, καμία γυναίκα, κανένα παιδί. Πολλές από τις σορούς, δεν βρέθηκαν ποτέ.

Τρία χρόνια μετά και πριν τα Χανιά συνέλθουν από το πένθος, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση Χανιά-Αθήνα, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής.

Η σχετική ανακοίνωση της Ο.Α εταιρίας, που δημοσιεύεται τότε στις εφημερίδες αναφέρει: «Η Ολυμπιακή Αεροπορία αγγέλλει μετά βαθυτάτης οδύνης, ότι σήμερον και περί ώραν 21.00, αεροσκάφος DC 6 B πτήσεως 954 εκ Χανίων προς Αθήνας, κατέπεσεν εις περιοχήν Κερατέας Αττικής. Ουδείς εκ των 85 επιβατών και του πενταμελούς πληρώματος φέρεται ως επιζών».

Μια ημέρα μετά την αεροπορική τραγωδία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo