Τουλάχιστον 62 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο πλοίου

metanastes thalassa

Προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη

Τουλάχιστον 62 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν στ' ανοιχτά της Μεσογείου προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, στο χειρότερο ναυάγιο που συμβαίνει το 2019 στη θαλάσσια διαδρομή των μεταναστευτικών ρευμάτων κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο θάνατος αυτής της ομάδας --οι περισσότεροι από τη Γκάμπια, σύμφωνα με τις αρχές στη Μπαντζούλ -- έπειτα από μια εβδομάδα στη θάλασσα πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος όπως το περιγράφουν οι Μαυριτανοί-- είναι μια ακόμη υπενθύμιση των κινδύνων που διατρέχουν χιλιάδες Αφρικανοί για να φθάσουν στην Ευρώπη για οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς λόγους και με ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών αυτών ροών.

Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2014 καθώς επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ΔΟΜ. Στην ευρεία πλειονότητά τους, οι μετανάστες αυτοί (19.154) χάθηκαν στη Μεσόγειο στις κυριότερες θαλάσσιες διαδρομές που οδηγούν στη Γηραιά Ήπειρο. 'Αλλοι 484 χάθηκαν στη θαλάσσια διαδρομή της δυτικής Αφρικής, από τους οποίους 158 το 2019.

Το ναυάγιο που σημειώθηκε την Τετάρτη είναι το πλέον πολύνεκρο φέτος σε αυτή τη θαλάσσια διαδρομή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.