Το BlueCycle συναντά το Design

BlueCycle Lab Large Scale 3D Printing Lab

Η νέα σειρά επίπλων από ανακυκλωμένο θαλάσσιο πλαστικό

Πώς η κυκλική οικονομία συνδέεται με τη θάλασσα και την αξιοποίηση πλαστικών αλιευτικών και ναυτιλιακών απορριμμάτων;
Το BlueCycle, το καινοτόμο πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, δίνει την απάντηση!

Μια ακόμη δραστηριότητα έρχεται να προστεθεί στην παραγωγή νήματος για τρισδιάτατη εκτύπωση και πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας από θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα με προορισμό την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, σε ένα σύστημα εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας, πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ευρώπης.

Το BlueCycle, αξιοποιώντας πλαστικά που προέρχονται κυρίως από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, ενώνει τις δυνάμεις του με το αρχιτεκτονικό δίδυμο The New Raw και προτείνει δημιουργικές λύσεις μέσα από την παραγωγή μιας νέας σειράς επίπλων κατασκευασμένων από ανακυκλωμένο πλαστικό.

H τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, σε συνδυασμό με ένα μακροχρόνιο έργο Έρευνας & Σχεδιασμού δίνουν μια νέα προοπτική στην αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.

Ποιος είναι ο στόχος; Nα μην επιστρέψουν τα απορρίμματα αυτά στο οικοσύστημα αλλά και να «αναγεννηθούν»!
Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη δημιουργία τρισδιάστατα εκτυπωμένων επίπλων από 100% θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα, τα οποία θα φέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά παραγωγής και θα μπορούν με τη σειρά τους να ανακυκλωθούν πλήρως από το BlueCycle.

BlueCycle Large Scale 3D Printing Table

Η διαδικασία είναι απλή: τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα συλλέγονται από το πανελλαδικό δίκτυο που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμα BlueCycle. Στη συνέχεια, θα υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία στον χώρο του BlueCycle Lab, του μοναδικού εξειδικευμένου εργαστηρίου στην Ελλάδα για την αξιοποίηση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, στον Πειραιά. Εκεί στεγάζεται και το πρώτο και μοναδικό ρομποτικό εργαστήριο για τρισδιάστατη εκτύπωση μεγάλων διαστάσεων στην Ελλάδα. Το υλικό που θα προκύπτει θα χρησιμοποιείται στον ρομποτικό βραχίονα για την εκτύπωση επίπλων υψηλής αισθητικής, σε σχέδια των The New Raw. Κάθε έπιπλο-αντικείμενο θα έχει μια «ταυτότητα», μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που θα το συνοδεύουν και θα επιτρέπουν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή του όχι μία και δύο, αλλά περισσότερες φορές, αναλόγως με την επιθυμία του καταναλωτή. Τη διαδικασία ανάκτησης και δημιουργικής ανακύκλωσης του προϊόντος αναλαμβάνει η BlueCycle, διασφαλίζοντας τον νέο «κύκλο ζωής» του πλαστικού.

Μοναδικό design, 100% ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της έρευνας συνδυάζονται σε ένα προϊόν που βλέπει στην επόμενη μέρα των πλαστικών απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

eep logo