Adopt a tree/ Υιοθετήστε νεοφυτεμένα δέντρα

tree protection

Ένα πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για τη διατήρηση του πρασίνου στους δρόμους της Αθήνας

Τη δυνατότητα να γίνουν «γονείς» ενός δέντρου έχουν οι πολίτες του δήμου Αθηναίων μέσω του πιλοτικού προγράμματος «Adopt a tree/ Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πρασίνου Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, με σκοπό να βοηθήσει τα νεοφυτεμένα δέντρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

«Κάθε χρόνο ο δήμος Αθηναίων φυτεύει σταθερά γύρω στα 600-700 δέντρα στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει είτε παλιά δέντρα που έχουν ξεραθεί ή κοπεί είτε έχουν χαλάσει λόγω καιρικών συνθηκών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη και εξηγεί: «Τα νεοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται τρία χρόνια πότισμα και αυτό το κάνουμε με βυτία με υδροφόρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με την αγωνία μας και την ανησυχία μας για τις φωτιές να είναι όλο και μεγαλύτερη, ειδικότερα μετά το Μάτι, οι υδροφόρες μας ήταν σε επιφυλακή πάνω στους βασικούς λόφους και τα άλση. Έτσι για πρώτη φορά πέρσι χάσαμε ένα 40% των νεοφυτεμένων δέντρων που είχαμε φυτέψει στην πόλη. Οπότε προσπαθώντας να βρω μία λύση και αφού μίλησα και με τους ανθρώπους στη διεύθυνση πρασίνου αποφάσισα ότι θα έπρεπε να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες και στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν το καλοκαίρι αυτά τα δέντρα έτσι ώστε να σώσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό αυτή τη χρονιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη γι αυτό το πρόγραμμα».

Βασική αιτία που ξεραίνονται τα δέντρα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες. Τα τακτικά ποτίσματα, επομένως, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσής τους.

Η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος ένα δέντρο είναι απλή και γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville, η οποία συνεργάζεται με τον δήμο Αθηναίων από τον Οκτώβριο του 2019. «Μέσω της εφαρμογής προσπαθούμε να αποτυπώσουμε στο χάρτη αυτά τα νεοφυτεμένα δέντρα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ευαίσθητους ή εν πάσει περιπτώσει ενεργούς πολίτες και να συμβάλλουν ή να τα υιοθετήσουν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της εταιρείας Novoville, Ηρακλής Μπουραντάς. Το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και περίπου 10 μέρες και σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά, ήδη 150 πολίτες έχουν υιοθετήσει νεοφυτεμένα δέντρα.

Τη σημασία της επέκτασης αυτής της λογικής, της υιοθεσίας δέντρων, και για τα συνολικά 85.000 δέντρα που βρίσκονται στις δεντροστοιχίες της Αθήνας, επισημαίνει από την πλευρά της η κ. Μυριβήλη. «Είναι κάτι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε σοβαρές πολιτικές για τα δέντρα της Αθήνας γιατί πραγματικά είναι μεγάλος πόρος για την πόλη μας. Αυτά τα 85.000-90.000 δέντρα που έχουμε πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι κάτι πολύτιμο. Και πρέπει να εμπλακούν και οι πολίτες περισσότερο σε αυτό δεδομένου κιόλας ότι στις αρχές του 2000-2004 οι εργαζόμενοι στον τομέα του πρασίνου ήταν γύρω στα 1300 άτομα και αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο από 400. Έχει μικρύνει δηλαδή η ικανότητά μας να κρατάμε σε καλή κατάσταση όλους τους χώρους του πρασίνου, οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», αναφέρει.

Το πρόγραμμα δεν θα σταματήσει, ωστόσο η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στην Αθήνα. «Έχουμε αρκετές ιδέες για να ενισχύσουμε αυτό το πρόγραμμα, ακόμη και με έξυπνους αισθητήρες και άλλα τέτοια καινοτόμα πράγματα», τονίζει ο κ. Μπουραντάς.

Τα δέντρα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη σε αστικά περιβάλλοντα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα – την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – ενώ αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρέχουν δροσιά και σκιά στην πόλη, μειώνουν τις πιθανότητες πλημμύρας και την ηχορύπανση, αποτελούν ένα φυσικό περιβάλλον για τα πτηνά και προσφέρουν αισθητικά οφέλη στις γειτονιές μας.

ADOPT A TREE novoville

Πώς μπορείτε να υιοθετήσετε ένα δέντρο;

1) Κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play και για συσκευές iOS από το App Store ή επισκέπτεστε το Novoville WebApp στην ιστοσελίδα του δήμου που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

2) Επιλέγετε από το μενού ‘Η πόλη μου’ και στη συνέχεια ενεργοποιείτε το φίλτρο για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.

3) Κάνοντας ‘’zoom’’ στο χάρτη κάνετε κλικ σε ένα δέντρο κοντά σας για να μάθετε περισσότερα και να το υιοθετήσετε, πατώντας ‘Υιοθέτησέ με’.

4) Στη συνέχεια, λαμβάνετε υπενθυμίσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν μέχρι και τρία δέντρα ενώ, αντίστοιχα, ο αριθμός των δημοτών που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.

eep logo