Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς

takis benas

Ανακοίνωση της ΕΜΙΑΝ

Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Τάκης Μπενάς πέθανε αιφνιδίως λίγο πριν της 8 το βράδυ. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του παρέμενε πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός, έγραφε, διαβαζε, παρακολουθούσε την πολιτική επικαιρότητα.

Ο Τάκης Μπενάς έζησε την ιστορική περιπέτεια του 20ού αιώνα δίνοντας το παρόν στους αγώνες της Αριστεράς από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τις μέρες μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990. Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960.

Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969.

Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.

Η ΕΜΙΑΝ για τον Τάκη Μπενά

Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) εκφράζει την ανείπωτη λύπη της για το χαμό ενός σημαντικού ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του συναγωνιστή Τάκη Μπενά.

«Ο Τάκης Μπενάς, γεννημένος το 1925 στον Πειραιά, υπήρξε από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος στον Πειραιά. Στην κατοχή από το ΕΑΜ νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Στον εμφύλιο θα καταδικαστεί σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση και θα παραμείνει επί πολλά χρόνια στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του θα αναδειχθεί γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και της δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, για να φυλακισθεί αργότερα από τα στρατοδικεία της χούντας και θα βγει από τα Γιούρα με την πτώση της δικτατορίας. Ο Τάκης Μπενάς έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε μια μακρά πορεία της ιστορίας του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα και έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με σειρά δοκιμίων και απομνημονευμάτων που φωτίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, δείχνοντας τη μεγάλη του συμβολή στην προαγωγή της πολιτικής και μαρξιστικής σκέψης. Για εμάς τους νεότερους υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στους δύσκολους αγώνες που έρχονται. Στην αγαπημένη σύντροφο του Ευγενία και τα παιδιά του συμπαριστάμεθα και είμαστε κοντά τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ»

Πηγή: avgi.gr

eep logo