Ελένη Σταματάκη: Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

stamatakh elenh isothta

«Άλλο ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματά μας»

 

Την Πέμπτη 6/6 ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας, στον οποίο, μετά τη νομοτεχνική βελτίωση, προβλέπεται ότι ρητά ότι «Γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση συνεπάγεται κάθειρξη 10 ετών». Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη μη συναίνεση είναι μια διεκδίκηση του φεμινιστικού κινήματος παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί μια νίκη ιστορικής σημασίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν έχει απλώς ευκαιριακή ευαισθησία σε ζητήματα έφυλης ισότητας και δικαιωμάτων. Από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης μέχρι σήμερα ψηφίσαμε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τη δυνατότητα αναδοχής, την αρχή ίσης μεταχείρισης και εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Εμβληματικότερη ήταν η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που είναι ένα ισχυρό εργαλείο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, με το οποίο ενισχύεται η νομοθεσία για εγκλήματα με κίνητρο το φύλο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια πυκνή συγκυρία, με πολλά περιστατικά έμφυλης βίας, γυναικοκτονιών, επιθέσεων σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ υπερηφάνειας Athens Pride. Δεν είναι μια νίκη μόνο για τις γυναίκες αλλά για όλα τα άτομα που διεκδικούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, χωρίς τον φόβο οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης και βίας.

eep logo