Προστασία του Περιβάλλοντος: επιλογή ή υποχρέωση;

katharismos mesogeios sos

Επισημάνσεις από το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS» για την Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

 

"Στις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που είχαμε πρόσφατα (αλλά και στην τρίτη που μας έρχεται), τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού πλούτου και βιοποικιλότητας της χώρας μας, η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η εναλλακτική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, δεν αποτελέσαν ζητήματα συζητήσεων και προτάσεων και γενικά έμειναν μακριά από τα θέματα της «εκλογικής ατζέντας».

Σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τα θέματα Δημοκρατίας, Οικονομίας-Εργασίας και Προσφυγικού, κύριο ζήτημα αποτέλεσε η ανάδειξη και η κατάθεση προτάσεων για το μεγάλο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και της Ενεργειακής Φτώχειας. Στη χώρα μας δυστυχώς τέτοια ζητήματα δεν απασχολούν τη διαδικασία ανάδειξης – εκλογής αυτών που μας εκπροσωπούν σε οποιοδήποτε κέντρο αποφάσεων και εξουσίας. Καμιά πρόταση δεν ακούστηκε από τους συμμετέχοντες κι αν κάποιες/οι προσπάθησαν να μας πουν κάτι, αυτό ήταν πολύ γενικό κι αδιάφορο ή στην χειρότερη περίπτωση δεν έφθασε στα αυτιά μας.

Να μην ανησυχούμε όμως, έρχεται η 5 του Ιούνη, η ημέρα προστασίας περιβάλλοντος, όλοι κάτι θα έχουν να μας πουν, για να μας αποδείξουν την αγάπη και τον σεβασμό τους στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, (σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι καθώς υπάρχουν κι απόψεις - προτάσεις σχημάτων κι ατόμων που προσπαθούν να αναδείξουν αυτά τα ζητήματα, αλλά πνίγονται στο κυρίαρχο πολιτικό λόγο), θα φθάσουν ακόμα να μας ζητήσουν να τους αναδείξουμε με γνώμονα το φιλο-περιβαλλοντικό τους πρόγραμμα!

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνεχίζει από την ημέρα ίδρυσής του εδώ και τριάντα χρόνια, να υπηρετεί τα ζητήματα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, εδώ και 24 χρόνια και την ίδια χρονική περίοδο, διοργανώνει την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία του παράκτιου οικοσυστήματος «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». Ήδη παρόλες τις μεγάλες φετινές αντικειμενικές δυσκολίες περισσότεροι από
11.000 ευαισθητοποιημένοι πολίτες, έχουν λάβει μέρος ή δηλώσει συμμετοχή στον καθαρισμό ακτών.

Τιμώντας την 5η του Ιούνη, παγκόσμια ημέρα προστασίας περιβάλλοντος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και οι 11.000 ευαισθητοποιημένοι πολίτες, σας καλούν να λάβετε και εσείς μέρος στην πανελλαδική εκστρατεία «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» διοργανώνοντας ένα καθαρισμό ακτής ή φυσικής περιοχής. Σας καλούμε να είστε ένας από αυτούς που θα αφαιρέσει κάτι από τα πλαστικά απορρίμματα των ακτών, κάτι από τα πλαστικά μιας χρήσης που κατακλύζουν τις ακτές, κάτι από το 1 δισ πλαστικά μπουκάλια, 900 εκ. καλαμάκια, 300 εκ. πλαστικά ποτήρια, 50 εκ. πλαστικές συσκευασίες φαγητού, 19 δισ αποτσίγαρα, που είναι μια επιεικής προσέγγιση της συνεισφοράς της χώρας μας στα πλαστικά μιας χρήσης, μια και οι μετρήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα της χώρας μας και τα 25 εκ. επισκέπτες τον κάθε χρόνο.

Η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί επιλογή ή υποχρέωση όλων μας; Η απόφαση αυτή είναι καθαρά δική μας.

 

eep logo