Νότης Μαριάς: Ψίχουλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανεργία των νέων

anergia neon

Παρέμβαση για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των νέων έκανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «η Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων διαθέτει μόνο 6 δις ευρώ τη στιγμή που έχουμε πάνω από 5 εκατομμύρια ανέργους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που ο Ντράγκι διαθέτει 1,1 τρις ευρώ για αγορά κρατικών ομολόγων όλων των κρατών της ευρωζώνης πλην Ελλάδας και Κύπρου. Επομένως απαιτείται άμεσα μια γενναία αύξηση του ποσού για την Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι «η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι 51,7%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι η ανεργία των νέων και σε Ισπανία και Πορτογαλία. Ταυτόχρονα η μη αποδοτική χρήση της Πρωτοβουλίας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου συνίσταται στην έλλειψη των δημοσίων πόρων που χρειάζονται για να δρομολογηθούν έργα που προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, πρακτικής άσκησης και κατάρτισης».

Επίσης λόγω των μνημονιακών περικοπών η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση χρηματοδότησης, πολύ περισσότερο τώρα που ο Ντράγκι και η παρέα του στην ΕΚΤ έχουν επιβάλλει πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό χρειάζονται ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων της Πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και στις χώρες που τέθηκαν σε μνημόνια.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή για να υπάρξει η συγχρηματοδότηση από πλευράς Ελλάδας χρειάζονται κεφάλαια όταν όμως λόγω του μνημονίου έχουν μειωθεί οι δημόσιες επενδύσεις δεν υπάρχουν τα κεφάλαια αυτά ούτως ώστε από ελληνικής πλευράς να γίνει η συγχρηματοδότηση για να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται σε σχέση με τη συγκεκριμένη Πρωτοβουλία. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει πιστωτική ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες από την πλευρά της ΕΚΤ που πλέον δεν δίνει ούτε ένα 1 ευρώ στην πράξη στις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις. Άρα λοιπόν για την Ελλάδα τουλάχιστον αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη».