Νέα κίνηση πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» και πρωτοβουλία «ΚΟΣΜΟΣ labs – Ευρώπη 2030»

kokkalis kosmos

Παρουσίαση από τον Πέτρο Κόκκαλη

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Κόσμος», Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε στους εκπροσώπους του τύπου τις δράσεις που θα εφαρμόσει ως Eυρωβουλευτής αλλά και μια σειρά διαδραστικών συναντήσεων που θα έχει με πολίτες στην πορεία προς τις κάλπες.

Τι είναι ο Κόσμος
Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες με κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αντικείμενο της πολιτικής παρέμβασης του ΚΟΣΜΟΥ είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη υπέγραψαν τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι, αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινες κοινωνίες στον αιώνα που ζούμε.

Ο ΚΟΣΜΟΣ επιδιώκει να συνεργαστεί με όλο το φάσμα των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες για ριζοσπαστικές αλλαγές και θέτουν ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Η συνεργασία αυτών των δυνάμεων θα εγγυηθεί τον δρόμο προς την ανοικοδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου της ΕΕ και τη στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη και τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε και η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς υπάρχει ευθυγράμμιση απόψεων σε αρκετούς από τους Παγκόσμιους Στόχους.

ΚΟΣΜΟΣ labs
Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσει προεκλογική διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης με τη συμμετοχή πολιτών σε θεματικές εκδηλώσεις. Στα ΚΟΣΜΟΣ labs, θα συζητηθούν τα τρία σενάρια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Ακολουθούν οι θεματικές των εργαστηρίων:
1. Ευρωεκλογές 2019: Ο ΚΟΣΜΟΣ και ο δρόμος προς μια βιώσιμη Ευρώπη
2. Κλιματική αλλαγή και προσφυγικές ροές: η Ευρώπη μπροστά σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
3. H 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει την Ευρώπη για όλους
4. Έξυπνη και Ανθεκτική γεωργία– Δράση για το Περιβάλλον και το Κλίμα
5. Νέα αστική ατζέντα: Η μάχη των πόλεων
6. Όχι άλλο κάρβουνο: προκλήσεις και ευκαιρίες μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα
7. Φασισμός και κλιματική αδράνεια
8. Ευρώπη 2030

Διαβούλευση με τους πολίτες στις 13 περιφέρειες
Εφόσον ο «Κόσμος» ενταχθεί στην Ευρωβουλή θα ακολουθήσει μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης με τους πολίτες όλης της χώρας. Θα τεθούν προς διαβούλευση όλοι οι Παγκόσμιοι Στόχοι, με την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ακολουθούν ανοιχτές συζητήσεις με τους πολίτες των 13 περιφερειών της χώρας και θα συγκροτούνται επιτροπές, οι οποίες θα ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν σε θεματικά workshops και εκδηλώσεις. Για κάθε στόχο θα παραχθεί ένας οδηγός (manual) για την επίτευξή του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα έχουμε μια επιστημονικά άρτια πρόταση πολιτικής για τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα θα πετύχει τις επιδιώξεις της σε σχέση με τους Παγκόσμιους Στόχους.

eep logo