«Νέα Αστική Ατζέντα» του UN Habitat

habitat kokkalis

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την «Οργάνωση Γη» - Κεντρικός ομιλητής ο Πέτρος Κόκκαλης

Η ΜΚΟ «Οργάνωση Γη» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα την «Νέα Αστική Ατζέντα» του UN Habitat.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Σεράφειο Κέντρο Καινοτομίας & Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ο γραμματέας της «Οργάνωση Γη», κ. Πέτρος Κόκκαλης, και η αντιδήμαρχος της Βιέννης και στέλεχος των Πρασίνων της Αυστρίας, κ. Μαρία Βασιλάκου. H εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.


Η Nέα Αστική Ατζέντα με δυο λόγια και γιατί αφορά τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές:

Σε όλον τον κόσμο οι πόλεις είθισται να βρίσκονται πάντα δυο βήματα μπροστά από τις χώρες. Έχουν την ευχέρεια να απορροφούν πιο γρήγορα τις τεκτονικές αλλαγές και τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να εφαρμόζουν σε πιλοτικό επίπεδο καινοτόμα προγράμματα, να προχωρούν σε αναπτυξιακές συνέργειες προς όφελος του πολίτη, να αναπτύσσουν δράσεις αλληλεγγύης. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, κατά γενική ομολογία, η συμβολή των πόλεων στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ήταν καθοριστική.
Η Νέα Αστική Ατζέντα, όπως διαμορφώθηκε μετά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αξιοποιεί αυτή την ικανότητα των πόλεων δημιουργώντας μια εργαλειοθήκη από πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αειφορίας και της βιωσιμότητας των πόλεων, με ορίζοντα τo 2030, όπως τίθεται και από τους Παγκόσμιους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Καθορίζει πρότυπα και αρχές για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανάπτυξη, τη διαχείριση και τη βελτίωση των αστικών περιοχών στους πέντε κύριους άξονες υλοποίησής της: πολιτικές και νομοθεσία για το αστικό περιβάλλον, πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό, τοπική οικονομία και δημοτική χρηματοδότηση, τοπική εφαρμογή.
Ενόψει των κρίσιμων αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου που θα κρίνουν τις διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών έως και το 2023, είναι σημαντική η ενημέρωση των υποψήφιων αυτοδιοικητικών σχημάτων για τη Νέα Αστική Ατζέντα καθώς και για τον τρόπο που πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μπορούν να ενσωματωθούν στα προγράμματά τους, ιδιαίτερα με τον «Κλεισθένη», όπου θα είναι απαραίτητη η μετεκλογική συνεργασία.

eep logo