Μετά από ένα τρίμηνο οι μπουλντόζες στο Ελληνικό

elliniko

Εγκρίθηκε η γεωλογική μελέτη καταλληλότητας για δόμηση στην περιοχή

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η γεωλογική μελέτη που ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση του χώρου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με αυτήν, ακατάλληλες για δόμηση κρίνονται μόνον οι δύο παραρεμάτιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της έκτασης, ενώ όλες οι υπόλοιπες ζώνες θεωρούνται κατάλληλες.

Πάντως, σχετικά με τις ειδικές κατασκευές και ιδιαίτερα για τα υψηλά κτίρια που προβλέπεται να κατασκευαστούν από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), απαιτείται ειδική γεωτεχνική έρευνα και μελέτη. Αυτή θα διευκρινίζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τον κατάλληλο χαρακτηρισμό του εδάφους θεμελίωσης τους, την επιλογή των γεωτεχνικών παραμέτρων σχεδιασμού, τον τρόπο και τη στάθμη θεμελίωσης, την επιτρεπόμενη τάση έδρασης, τις επιτρεπόμενες ολικές και διαφορικές καθιζήσεις κλπ. Ιδιαίτερα, η γεωτεχνική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, επί τόπου και εργαστηριακών δοκιμών εδαφομηχανικής και βραχομηχανικής και ενδεχομένως δοκιμών με τη χρήση ειδικών γεωφυσικών μεθόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση της γεωλογικής μελέτης είναι ένα σημαντικό «βήμα» για την πορεία αξιοποίησης της περιοχής καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να ακολουθήσουν οι πολεοδομικές μελέτες που θα ρυθμίζουν τον χώρο στην έκταση του Ελληνικού που προβλέπεται να δομηθεί, στο Πάρκο και στις ζώνες ανάπτυξης όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το καζίνο. Η σύνταξη των τριών μελετών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του ΥΠΕΝ, έχει ήδη ξεκινήσει και όταν ολοκληρωθεί, θα αρχίσει η διαδικασία σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στη συνέχεια οι μελέτες και η ΜΠΕ θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για να υποβληθούν τελικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να εκδοθούν τρεις υπουργικές αποφάσεις.

Θα ακολουθήσει η εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο γνωμοδοτεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς για να εκδοθεί η τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση με το θεσμικό πλαίσιο και να ξεκινήσουν να εκδίδονται οι οικοδομικές άδεις, ώστε να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες στον χώρο του Ελληνικού. Η αισιόδοξη εκτίμηση στελεχών του ΥΠΕΝ είναι ότι η διαδικασία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από τρεις μήνες.

Πηγή: tovima.gr

eep logo