«Καθαρά Νησιά»

Karnagio of Aigina

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος της HELMEPA

Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε το τριήμερο 9-11 Νοεμβρίου στον Πόρο το πρόγραμμα «Καθαρά Νησιά», με κοινές δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Aegean Rebreath.

Οι δράσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο στη Νάξο και εκτός του Πόρου, περιέλαβαν καθαρισμούς σε Αίγινα, Κέα, Μαρμάρι Ευβοίας και Τήνο. Στόχος του προγράμματος, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ήταν η πρόληψη της ρύπανσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλιέων, τοπικών φορέων και του ευρύτερου κοινού.

Στον Πόρο, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε βόρειες παραλίες με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Πόρου και εθελοντών του Δήμου Πόρου-Τροιζηνίας, καθώς και υποβρύχιοι καθαρισμοί στο λιμάνι του Πόρου και ανέλκυση εγκαταλειμμένων διχτυών σε υφάλους και το βυθό. Ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γ. Δημητριάδης συμμετείχε ενεργά στους παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς δίνοντας το παράδειγμα για την ευρύτερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις. Επίσης, πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση επιβαρυμένων βόρειων ακτών του νησιού, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα της μεταφοράς πλαστικών απορριμμάτων από αστικές περιοχές μέσω των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων σε ακτές που βρίσκονται σε απόσταση.

Για την καταγραφή των απορριμμάτων χρησιμοποιήθηκε ειδικό πρωτόκολλο που έχει καταρτιστεί με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ώστε τα αποτελέσματα να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τα απορρίμματα σε ακτές και βυθό νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Οι δράσεις του προγράμματος «Καθαρά Νησιά» έτυχαν ευρείας κάλυψης από εθνικά και ξένα μέσα. Ενδεικτικά, συνεργείο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVE της Ισπανίας ταξίδεψε ειδικά στη χώρα μας για να βιντεοσκοπήσει τους καθαρισμούς στον Πόρο και τις επιμορφωτικές πρωτοβουλίες της HELMEPA για ναυτικούς και μαθητές στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για τη ρύπανση με πλαστικά που θα προβληθεί σε κοινό εκατομμυρίων θεατών σε Ισπανία και Λατινική Αμερική.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές-δύτες της Aegean Rebreath για την πολύτιμη συνεργασία, το κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη για την υποστήριξη του προγράμματος και τους Δήμους, τα Λιμεναρχεία, τους τοπικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα για την θερμή τους ανταπόκριση και συμμετοχή στις δράσεις.