Θαλάσσιος τουρισμός: Η ατμομηχανή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας

dourou synedrio marinon

Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών


«Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί αυτή τη στιγμή την ατμομηχανή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας» επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαρινών που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία της Βιομηχανίας Σκαφών Αναψυχής ICOMIA και την Επιτροπή Μαρινών της (IMG) και πραγματοποιήθηκε 25 - 27 Οκτωβρίου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πρόκειται για παγκόσμιας εμβέλειας Συνέδριο το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση και επένδυση σε μαρίνες, καθώς και στην κατασκευή, επισκευή και εξοπλισμό μαρινών και σκαφών αναψυχής.

Υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στη θαλάσσια τουριστική βιομηχανία που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε
Η Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι «τα τουριστικά μεγέθη αυξάνονται θεαματικά χρόνο με τον χρόνο και βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και έξυπνες επιλογές αυτή τη σημαντική ευνοϊκή συγκυρία». «Παρόλη τη θεαματική αύξηση, υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στη θαλάσσια τουριστική βιομηχανία που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε πάντοτε με όρους σεβασμού στο περιβάλλον, στον κάτοικο και τον επισκέπτη». «Ένα από τα κεφάλαια αυτά αφορούν και στην περαιτέρω ανάπτυξη του πλέγματος των τουριστικών μαρινών που υφίστανται αυτή τη στιγμή στην Αττική», πρόσθεσε η ίδια.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με πανέμορφη ακτογραμμή, σημαντικότατα τοπόσημα, και εμβληματικό τουριστικό προορισμό, όλους τους μήνες του χρόνου.
• Στην περιφέρεια υπάρχουν 7 σημαντικού μεγέθους μαρίνες από τις οποίες οι 4 για το 2018 βραβεύθηκαν με γαλάζια σημαία.
• Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: «που πάμε από δω και πέρα;». Είναι αλήθεια ότι η χάραξη και η εφαρμογή αναπτυξιακής στρατηγικής για τις μαρίνες αφορά και εμπλέκει πολλά ενδιαφερόμενα μέρη και σαν αποτέλεσμα έχει πολλές φορές μεγάλη σπατάλη πόρων (χρόνου και κεφαλαίων) με χαμηλό τελικό αποτέλεσμα.

Είναι εφικτό πολύ σύντομα να περάσουμε σε μια εποχή οργανωμένης ανάπτυξης σύγχρονων, ασφαλών και αποδοτικών μαρινών
• Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι καταρχάς να ορίσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές δυνατότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες είναι εφικτό πολύ σύντομα να περάσουμε σε μια εποχή οργανωμένης ανάπτυξης σύγχρονων, ασφαλών και αποδοτικών μαρινών.

Απώτερος στόχος η δημιουργία βιώσιμων θέσεων δουλειάς
• Ο οργανωμένος τρόπος ανάπτυξης αυτού του κεφαλαίου θα μας οδηγήσει σε εκείνες τις λύσεις, στις οποίες οι επενδύσεις θα καταστούν αποδοτικές σε βάθος χρόνου πάντοτε σε συνθήκες αειφορίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων δουλειάς.
• Ήδη στην Περιφέρειά μας, στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης το Ναυτιλιακό Πλέγμα (cluster), έχει αποτυπωθεί ως διακριτό και ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο.
• Έχουμε παρέμβει μέσω του ΠΕΠ Αττικής και έχουμε εκδώσει πρόσκληση σχετικά με την προώθηση της δημιουργίας τέτοιου είδους clusters.

 

eep logo