Επίθεση Καμμένου στην έννοια της ελευθεροτυπίας

efhmerides

Η Νικολέττα Μουτούση μεταξύ των κατηγορουμένων δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου»


Με μια απαράδεκτη επίθεση στην ελευθεροτυπία, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζητά να συλληφθούν (και εν μέρει το επιτυγχάνει) επτά στελέχη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τους αναφορικά με τη διάθεση κονδυλίων για το απαράδεκτο στρατόπεδο της Μόρια της Λέσβου. Μεταξύ των θεωρητικά «καταζητούμενων» είναι και η πρώην Γενική Διευθύντρια του Portnet Νικολέττα Μουτούση, η οποία απλώς υπογράφει ένα συμπληρωματικό ρεπορτάζ που πάντως φωτίζει τη ροή κονδυλίων -μέσω αμφιβόλου διαφάνειας οδών- σε αμφιλεγόμενες ΜΚΟ.

Πέρα από την ουσία της υπόθεσης και των όσων αποκαλύπτονται, πρέπει να σημειωθούν τουλάχιστον δύο στοιχεία. Πρώτον, οι διώξεις κατά δημοσιογράφων και μάλιστα με την ενεργοποίηση της αυτοφώρου διαδικασίας, παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ίσως γι’ αυτό άλλωστε, σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά με αυστηρές ανακοινώσεις στην κίνηση Καμμένου, ενώ και η ΕΣΗΕΑ ζητεί να καταργηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου εις βάρος δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ για δημοσιεύματά τους.

Δεύτερο στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί – και αυτό αφορά έστω εμμέσως το Portnet – είναι το ποιόν, το ήθος, η δημοσιογραφική διαδρομή και η ακεραιότητα της εκ των κατηγορουμένων. Για όποιον γνωρίζει τη Νικολέττα Μουτούση, είναι αδιανόητο να υπάρχει κάποιος που την εγκαλεί, έστω και για απλή δυσφήμιση. Χαμηλών τόνων δημοσιογράφος, πάνω από 20 χρόνια μέλος της ΕΣΗΕΑ, με τεκμηριωμένα ρεπορτάζ, τα οποία μάλιστα έχουν βραβευτεί κατ΄ επαναλήψη, είναι από τους συντάκτες που –αντίθετα με το στερεότυπο του προκλητικού σταρ – επέλεξαν και έκτισαν την καριέρα τους ακολουθώντας τον δύσκολο δρόμο της χαμηλόφωνης δημοσιογραφίας.
Από την «Αυγή» και την «Κυριακάτικη Αυγή», στα «Νέα», το Portnet και τελευταία τον «Φιλελεύθερο», άλλοτε σε ρεπορτάζ πρώτης γραμμής κι άλλοτε σε επιτελικές θέσεις, η Νικολέττα Μουτούση είχε και έχει παντού και πάντα φίλους που την εκτιμούν απεριόριστα.

Η δίωξη δημοσιογράφων είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέα. Η δίωξη της Νικολέττας Μουτούση αποτελεί όνειδος για εκείνον που την επιδιώκει.

eep logo