Διεθνές Συνέδριο για το περιβάλλον

pesydap

Όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο Περιβάλλον παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ELAIN (Περιβαλλοντικού Διαβαλκανικού Δικτύου Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στην Αθήνα.

Ήταν μια εξαιρετικά οργανωμένη συνεδριακή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας (6-7-8 Απριλίου) με συμμετοχή αντιπροσώπων από την Σόφια, τα Τίρανα, το Νόβι Σαντ, τη Νις το Σαράγεβο, τη Ριέκα και του ΠΕΣΥΔΑΠ, που ήταν και ο Leader του προγράμματος.

Στην παρουσίαση οι ομιλητές – σύνεδροι επικεντρώθηκαν στα σύγχρονα προβλήματα, τις πρακτικές, τις εμπειρίες και τις λύσεις που έχουν δώσει οι Τοπικές Αρχές στις πόλεις τους, ενώ επισήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης της διαβαλκανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης αναφέρθηκαν σε καινοτόμες δράσεις των Δήμων και συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμων οργάνων για τον συντονισμό αξιοποίησης του ELAIN.

Τις εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου χαιρέτησαν εκ μέρους της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος και εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση στα Βαλκάνια συντονίζεται και συνεργάζεται με αντικείμενο το Περιβάλλον και την ανάπτυξη. Όπως είπε είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει κοινή προσπάθεια, ώστε ο πολίτης να έρθει στο κέντρο λήψης αποφάσεων για το Περιβάλλον, καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του δικτύου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο αντιδήμαρχος Φυλής Γιάννης Μαυροειδάκος στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Νόρα Γαλανοπούλου η οποία αναφέρθηκε στα θέματα που περιλαμβάνει το σύμφωνο των δημάρχων για την ενέργεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Οι εκπρόσωποι του 3ου Συνεδρίου ομοφώνησαν στα ακόλουθα:
1. Θεματικός εμπλουτισμός του δικτύου και γεωγραφική διεύρυνση προς τα ανατολικά.
2. Απόδοση θεσμικής υπόστασης και διάρθρωσης του δικτύου στα διεθνή πρότυπα (γενική συνέλευση, συμβούλιο, γραμματεία)
3. Καθιέρωση διαδικασίας πιστοποίησης για επιβράβευση των καλών πρακτικών.
4. Υπογραφή διακήρυξης που να διαδηλώνει το ενδιαφέρον των εταίρων για καινοτόμες περιβαλλοντικές πολιτικές και την συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο.
5. Παραγωγή θεματικού ηλεκτρονικού χάρτη όπου αποτυπώνονται οι καλύτερες πρακτικές.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΣΥΔΑΠ
Μετά το κλείσιμο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ήταν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου. Συμφωνήσαμε να επεκταθεί το δίκτυο και σε ανατολικές χώρες. Δημιουργήθηκε μόνιμος διοικητικός μηχανισμός του Δικτύου για να υπάρξει συντονισμός στα πλαίσια της προσπάθειας να έρθει ο πολίτης στο κέντρο λήψης των αποφάσεων που αφορά στο Περιβάλλον καθώς και να συνεχιστεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στην αντιμετώπιση των θεμάτων περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά και ζητημάτων πολιτικής προστασίας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι σύνεδροι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από την διοργάνωση όσο και από την φιλοξενία στην χώρα μας.»

eep logo