Ανοίγουν πανιά οι ανεμόμυλοι στο Λασίθι

anemomiloi Oropediou Lasithiou

Ζωντανεύουν οι ανεμόμυλοι με το τριήμερο φεστιβάλ «Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά»

Το Λασίθι άνοιξε πανιά σε παραδοσιακούς πέτρινους ανεμόμυλους στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, στη θέση Σελί Αμπέλου, εντυπωσιάζοντας με την απλότητα και την αρχιτεκτονική ομορφιά τους ντόπιους, Έλληνες και ξένους επισκέπτες του.

Με απόφαση του δήμου ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και απλώθηκαν πανιά σε δύο πέτρινους μύλους του Οροπεδίου Λασιθίου - και από αύριο ο δήμος στην είσοδό του, θα φέρει πλέον το χαρακτηριστικό έμβλημα του που θα είναι το σχήμα από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου ξεκίνησε το φεστιβάλ με τίτλο «Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά», και με απόφαση του δημοτικού Συμβούλιου Οροπεδίου θα ανακοινωθεί η αγορά ενός ακόμα ανεμόμυλου για την είσοδο του Οροπεδίου, που αναμένεται σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, να εντυπωσιάσει όπως και οι υπόλοιποι.

Όπως τονίζει ο κ. Στεφανάκης, οι δύο ανεμόμυλοι, παραδοσιακά εδώ και αιώνες, μαζί με τους χιλιάδες ανεμόμυλους του κάμπου, αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του δήμου. Καλεί μάλιστα τους Κρητικούς αλλά και τους επισκέπτες, να επισκεφθούν το Οροπέδιο και να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, απολαμβάνοντας το μοναδικό τοπίο και φύση της περιοχής, την φιλοξενία των κατοίκων, αλλά και τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο τόπος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Το Λασίθι ανοίγει πανιά», θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και προβολή ντοκυμαντέρ για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου, την πολιτισμική ταυτότητά τους και νέες προσεγγίσεις. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για περιήγηση στο Επισκέψιμο Εργαστήριο Κατασκευής Ανεμόμυλων - 'Αγιος Γεώργιος Λασιθίου με παράλληλες εκδηλώσεις για μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίες αποτυπώνονται και στους τίτλους τους όπως "χρωμανεμίζω", "χέρια παιδικά ζωγραφίζουν τα πανιά", "ανεμοκοντυλιά", "η φαντασία και η πένα μου συνεχίζουν την ιστορία του κάμπου".

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ Ελαίας Δρόμοι που καταγράφει τον διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς από τη Μινωική Εποχή ίσα με σήμερα, σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάσση καθώς και το ντοκιμαντέρ της κας Βλάσση, "Γήινος 'Ανεμος" το οποίο παρουσιάζει την τεχνογνωσία των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης και το πώς αυτοί εμφανίστηκαν, μετεξελίχθηκαν και επηρέασαν την πολιτισμική ταυτότητα των Λασιθιωτών. Η γνώση παλαιών και νέων μαστόρων, μαντινάδες, καλλιτεχνική έκφραση και μνήμες του κόσμου, συνθέτουν την έννοια του ανεμόμυλου στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

eep logo