79 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι προς το παρόν...

mati kammena

Στους 79 ανέρχεται, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο αριθμός των νεκρών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα θύματα

Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος. Όπως είπε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, «δεν μπορούμε ακόμα να ξεκαθαρίσουμε τον αριθμό των αγνοουμένων, γιατί δεν ξέρουμε αν τα δηλωμένα άτομα είναι ανάμεσα στους νεκρούς ή έχουν επιστρέψει στους οικείους τους».

Οι έρευνες για την ανεύρεσή των αγνοούμενων πραγματοποιούνται σπίτι-σπίτι. Τα στοιχεία των αγνοούμενων καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Ο απολογισμός των τραυματιών έφτασε τους 187, από τους οποίους οι 71 είναι ενήλικες και νοσηλεύονται τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι δέκα από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται επίσης 11 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο.

Ομάδα ιατροδικαστών συστάθηκε για την ταυτοποίηση των απανθρακωμένων σορών

Εκτιμάται ότι περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε Μάτι, Βουτζά και Ραφήνα, ενώ 4.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ και άλλα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους. Σε ποια σημεία συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Χωρίς ρεύμα και νερό για τουλάχιστον δύο βδομάδες θα μείνει το Μάτι

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κινέτα. Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί και κατασκηνώσεις σε Λουτράκι και Αλεποχώρι λόγω της πυρκαγιάς.

Δεν έχει τέλος η τραγωδία από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, καθώς ο κατάλογος των θυμάτων συνεχώς μεγαλώνει. Μέχρι στιγμης, τα θύματα ανέρχονται επισήμως σε 79, οι τραυματίες σε 187, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς εξακολουθούν να αγνοούνται δεκάδες άτομα. Την ίδια ώρα, η καταστροφή στο Μάτι είναι βιβλική, αφού η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους, ο αριθμός των οποίων εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστος, συνεχίζονται σπίτι-σπίτι μέσα σε συνθήκες χάους.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής το πρωί της Τετάρτης, «δεν μπορούμε ακόμα να ξεκαθαρίσουμε τον αριθμό των αγνοουμένων, γιατί δεν ξέρουμε αν τα δηλωμένα άτομα είναι ανάμεσα στους νεκρούς ή έχουν επιστρέψει στους οικείους τους».

Από την πλευρά τους, οι συγγενείς των αγνοούμενων ζουν ώρες αγωνίας, καθώς δεν βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα για την τύχη των αγνοούμενων.

Υπενθυμίζεται πως για την αναζήτηση των αγνοούμενων έχει τέθει σε λειτουργία ηλεκτρονική βάση δεδομένων στη διεύθυνση https://missingpeople.audax.gr/.

Βιβλική καταστροφή

Σε επίπεδο υποδομών, ο αριθμός των σπιτιών, επιχειρήσεων και προσωπικών περιουσιών που έχουν καταστραφεί είναι μεγάλος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το Μάτι θα μείνει χωρίς υδροδότηση και χωρίς ηλεκτροδότηση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η παροχή του νερού αναμένεται να επανέλθει σε περίπου 15 ημέρες και η τροφοδοσία με ρεύμα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ το πρωί της Τρίτης περίπου 7.500 καταναλωτές ήταν χωρίς ρεύμα σε διάφορα σημεία των πληγεισών περιοχών στην ανατολική Αττική.

Έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης την έγκριση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 20 εκατ, ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για τους πληγέντες αφού όπως είπε υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη στήριξη τους τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από αυτό το λογαριασμό θα χρηματοδοτηθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών.

Μέτρα για τους πληγέντες ετοιμάζει και το υπουργείο Οικονομικών που αποφάσισε να δώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων (φορολογίας, ΦΠΑ κλπ) μέχρι τις 28/9/2018. Παράλληλα, θα υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2018 για τα ακίνητα που επλήγησαν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος

Ομαδικός πύρινος τάφος στο Μάτι

Τουλάχιστον 25 επιπλέον σορούς εντόπισαν την Τρίτη το πρωί οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού κοντά σε ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι Αττικής.

«Βρήκαμε άλλους 25 νεκρούς αγκαλιασμένους, τον έναν πάνω στον άλλον», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες», σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελή Σαΐτα, που βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Μέσα σε μισή ώρα είχε κατακαεί ο Νέος Βουτζάς από την κορυφή, με τις φλόγες να σαρώνουν τα πάντα στην πλαγιά που βρίσκεται ο οικισμός». Πρόκειται για μία από τις δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων που βίωσαν την πύρινη λαίλαπα.

Πηγή: newpost.gr

eep logo