Η αλήθεια για τα απορρίμματα

skoupidia glaroi

Ο Διευθυντής του ΧΥΤΑ Φυλής εξηγεί γιατί καθυστερεί η αποκομιδή απορριμμάτων

 

Με μια ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook υπό τον τίτλο «Πρώτα η ασφάλεια - Το Βουνό δεν έπεσε», ο πλέον αρμόδιος για την αποκομιδή απορριμμάτων σε όλη την Αττική, ο Διευθυντής του ΧΥΤΑ Φυλής Άρης Βρούτσης εξηγεί τους λόγους που καθυστερεί η αποκομιδή σε όλη την Αττική. Αναφέρεται στο ρήγμα που δημιούργησαν οι βροχές της περασμένης Κυριακής, στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και στο μέλλον και προτείνει στους δήμους «να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση των οργανικών».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Διευθυντή του ΧΥΤΑ Φυλής:

«Αυτές τις μέρες λόγω εργασιών στο ΧΥΤΑ ζητήσαμε από τους δήμους μέλη μας να περιορίσουν τα απορρίμματα που οδηγούνται στον ΟΕΔΑ, ενώ συγχρόνως αυξήσαμε την ημερήσια επεξεργασία των ΑΣΑ στο ΕΜΑΚ προκειμένου να περιορίσουμε τα προβλήματα.
Στο χώρο που εναποτίθενται τα απορρίμματα συγχρόνως γίνονται και εργασίες εξόρυξης των αδρανών με τη μέθοδο των εκρήξεων, απομακρύνονται τα βράχια και επεξεργάζεται το υπέδαφος προκειμένου να μπουν γεωυφάσματα για να συγκρατήσουν τα υγρά από τα στραγγίσματα των στερεών αποβλήτων και των υδάτων από βροχές, για να μην μεταφερθούν αυτά στον υδροφόρο ορίζοντα.
Τις μέρες αυτές οι εργασίες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες ολοκληρώνονται. Επειδή υπήρχε θέμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους διακόψαμε την είσοδο των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, διότι λόγω των βροχοπτώσεων τις περασμένης Κυριακής, δημιουργήθηκαν μικρές καθιζήσεις και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στεγάνωσης, δε θα γίνουν εκρήξεις, ούτε θα εναποθέσουμε απορρίμματα στο χώρο για να μπορέσουν οι εργασίες να ολοκληρωθούν με ασφάλεια.
Την Παρασκευή οι δήμοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούν να εναποθέσουν τα απορρίμματα τους στον ΧΥΤΑ. Θα θέλαμε όμως να διευκρινίσουμε ότι στο ΕΜΑΚ μπορούν να εισέρχονται τα οργανικά των δήμων από τις λαϊκές και τον καφέ κάδο, όπως και τα κλαδέματα χωρίς κανένα περιορισμό.
Συμπέρασμα
Επειδή από εδώ και στο εξής τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν συχνά, καλό θα ήταν οι δήμοι να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση των οργανικών προκειμένου να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Διαφορετικά τα ΑΣΑ θα τα αφήνουν στις γειτονιές τους με ότι αυτό συνεπάγεται».

eep logo