Γερμανία- επίθεση στο Μίνστερ: Η αστυνομία προσπαθεί να καθορίσει τα κίνητρα του δράστη

minster germany attack

Δύο νεκροί - Είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων περίπου δέκα βρίσκονται σε «σοβαρή» κατάσταση



Η γερμανική αστυνομία προσπαθεί να καθορίσει τα κίνητρα του άνδρα που έριξε χθες Σάββατο το αυτοκίνητό του πάνω σε ένα πλήθος που ήταν καθισμένο έξω από εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο της πόλης Μίνστερ, με αποτέλεσμα να σκοτώσει δύο ανθρώπους προτού ο ίδιος αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Στις 15:27 τοπική ώρα (16:27 ώρα Ελλάδας), το βαν που οδηγούσε ο δράστης έπεσε πάνω στα μέλη του προσωπικού και πελάτες που κάθονταν στα τραπέζια στο εξωτερικό του καφεστιατορίου Grosser Kiepenkerl.

Η αστυνομία που ερευνά την περιοχή ανακοίνωσε σήμερα ότι νεκροί είναι ένας άνδρας 65 ετών και μία γυναίκα 51 ετών. Είκοσι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων περίπου δέκα βρίσκονται σε «σοβαρή» κατάσταση, σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Ρόιλ, τον υπουργό Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο δράστης σταμάτησε το αυτοκίνητό του αμέσως μετά και αυτοκτόνησε μέσα σε αυτό με πυροβόλο όπλο, κατά την αστυνομία.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, ο οδηγός είναι μάλλον ένας 48χρονος άνδρας από το Μόναχο», δήλωσε ο εισαγγελέας Μάρτιν Μπότσενχαρντ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την αστυνομία του Μίνστερ.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πιθανό υπόβαθρο του εγκλήματος. Οι έρευνες διεξάγονται με ταχύτητα και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ο δράστης είναι ο Γενς Ρ.,48 ετών, ο οποίος διαμένει περίπου 2 χιλιόμετρα από τον τόπο του εγκλήματος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε ότι ο δράστης της ενέργειας είχε σχέσεις με κύκλους της άκρας δεξιάς, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν όντως ακροδεξιός. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και το περιοδικό Der Spiegel, μέσα στο διαμέρισμά του βρέθηκε ένα AK-47. Ωστόσο κατ' άλλα μέσα ενημέρωσης, το όπλο ήταν ρεπλίκα ή ακόμα και παιχνίδι.

Η Suddeutsche Zeitung έγραψε ότι ο άνδρας έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, κάτι που όμως δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι «είναι βαθιά συγκλονισμένη», ενώ τα συλλυπητήριά τους προς το Βερολίνο εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

 

eep logo