Ε.Ο.Α.Ε.Ν.: Συνάντηση με Γ.Γ.Δημοσίων Eπενδύσεων και Πανεπιστήμιο Πειραιώς

nhsia ependyseis

Για τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στα νησιά

 

Συνάντηση τόσο με τον Γ. Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, όσο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελο Κότιο, είχε την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Υπουργείο Οικονομίας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά αντίστοιχα αντιπροσωπεία του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Βασικό θέμα της προγραμματισμένης πρώτης συνάντησης στην οποία τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών εκπροσώπησαν ο νέος Πρόεδρος, Σωτήρης Σκιαδαρέσης του Επιμελητήριου Λευκάδας, ο Β’ Αντιπρόεδρος Νίκος Ρεϊζάκης του Επιμελητήριου Ρεθύμνου και ο Οικονομικός Επόπτης Δημήτρης Συξέρης του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Πειραιά, ήταν το ΕΣΠΑ και οι επενδύσεις που μπορούν μέσω αυτού να γίνουν στα νησιά της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν τόσο αρκετές διευκρινιστικές αναφορές καθώς και μία σειρά από επισημάνσεις σχετικά με το κεντρικό ζήτημα του χρόνου αποπληρωμής
Παράλληλα κατατέθηκε από πλευράς Ε.Ο.Α.Ε.Ν. αίτημα δυνατότητας 15μερης, πέραν της 30ης Απριλίου, παράτασης στην κατάθεση των δικαιολογητικών που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν στον τουρισμό. Από την πλευρά του ο Γ. Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ τόνισε πως αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται σχετικός προϋπολογισμός και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης για όλους τους ενδιαφερόμενους. Μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο επίσης προβλέπεται μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στα ΒΙΟΠΑ. Στη συνέχεια προχώρησε σε ενημέρωση αναφορικά με το νέο πρόγραμμα – δράση ύψους 30 εκ. ευρώ- του Υπουργείου Οικονομίας το οποίο απευθύνεται σε δήμους, και επιμελητήρια με στόχο την αναβάθμιση των περιοχών της χώρας. Το πρόγραμμα ΕΠΑ-ΝΕΚ αφορά στη δημιουργία έξυπνων ανοικτών κέντρων εμπορίου (open malls) και αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές Απριλίου από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το προσεχές χρονικό διάστημα με ακόμα περισσότερο στοχευμένο περιεχόμενο.

Λίγες ώρες αργότερα η αντιπροσωπεία του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. είχε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μία εξίσου σημαντική συζήτηση επί τριών πόλων με τον Πρύτανη Άγγελο Κότιο. Το πώς μπορεί το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να συνδράμει μέσω της ευρύτατης επιστημονικής του κατάρτισης στις δράσεις του Επιμελητηριακού Ομίλου στα σπουδαιότατα μέτωπα του τουρισμού και της ναυτιλίας. Με τον πρύτανη να επισημαίνει αφενός μεν ότι «το ΠΑ.ΠΕΙ. είναι απόλυτα ανοικτό σε συνέργειες αυτού του είδους» καθώς και ότι «η νησιωτική πολιτική αφορά στο μέγιστο το ίδρυμα, καθώς όχι μόνο κεντρικό άξονα του αντικείμενου του αποτελεί το τρίπτυχο, οικονομία, ναυτιλία και τουρισμός αλλά και η βάση του είναι στο κορυφαίο λιμάνι της Ελλάδας, στοιχεία που τοποθετούν το ΠΑ. ΠΕΙ στην καρδιά ενός τέτοιου εγχειρήματος». Πρόσθεσε επίσης πως «το Πανεπιστήμιο διαθέτει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να δράσει ως βασικός αρωγός του Ε.Ο.Α.Ε.Ν». Τέλος στη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο στην οποία παρευρέθει και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθ. Κ. Κουρεμένος συν αποφασίσθηκε και η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑ.ΠΕΙ και τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

eep logo