Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία

ypex

Μετά το περιστατικό εμβολισμού ΠΑΘ του Λιμενικού στα Ίμια -  Αλέξανδρος Γεννηματάς: Η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο

 

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το επικίνδυνο περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό. Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία "να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών" και "υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται".

"Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ "επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει συμμάχους και εταίρους σχετικά με το συμβάν, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς: Η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο

Αιχμηρή απάντηση έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου» τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eep logo