74 χρόνια από τον βομβαρδισμό πλοίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από συμμαχικά αεροπλάνα

chios harbour vomvardismos

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη Χίο

 

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού του ναυλωμένου από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό πλοίου, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους Χιώτες, από συμμαχικά αεροπλάνα στο λιμάνι της Χίου, διοργανώνει ο δήμος Χίου την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Η άγνωστη αυτή ιστορία αναφέρει πως τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου 1944 στο λιμάνι της Χίου κατέπλευσε ένα μικρού εκτοπίσματος σουηδικό φορτηγό, το «Wiril», ναυλωμένο από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Έφερε μάλιστα φανερά τα διακριτικά της ουδετερότητάς του, μετέφερε δε επισιτιστική βοήθεια για τον ντόπιο πεινασμένο από τη ναζιστική κατοχή πληθυσμό.

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944, τις πρωινές ώρες -και ενώ συνεχιζόταν η εκφόρτωση- έξι βρετανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν το σκάφος με ρουκέτες. Μετά την πρώτη προσβολή επανήλθαν δεύτερη και τρίτη φορά, συνεχίζοντας τον βομβαρδισμό, αλλά και πολυβολώντας τους πολίτες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Αποτέλεσμα της επίθεσης 17 νεκροί, μεταξύ των οποίων και Έλληνες πολίτες. Υπήρξαν επίσης δεκάδες σοβαρά τραυματίες, πολλοί από τους οποίους δεν επιβίωσαν. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Σουηδός εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Νίλσον και ο αρμόδιος αξιωματικός της γερμανικής φρουράς Βεστ Χάουζερ, ο οποίος ήταν εκείνη την ώρα σε υπηρεσία. Ακόμη υπήρξε εκτεταμένη ζημιά των υπερκατασκευών του πλοίου και μεγάλου μέρους του εκφορτωθέντος υλικού, σιτηρά και παρεμφερή. Τα σκάφη που βρίσκονταν πλησίον του «Wiril» βυθίστηκαν επίσης με τα φορτία τους.

Εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό αυτό από συμμαχικά αεροπλάνα όπως και την ευθύνη για αυτόν δεν ανέλαβε ποτέ κανείς.

Οι εκδηλώσεις του δήμου Χίου στις 16 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν με μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό της πόλης και ομιλία. Θα ακολουθήσει στις 11 το πρωί τρισάγιο στον χώρο της αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας (στο λιμάνι μπροστά από το τελωνείο) και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς.

ETEKA_Desktop

eep logo