ΔΗ.ΣΥ.: Να υποστηρίξει τα νησιά ο πρωθυπουργός

kalymnos

Σε ερώτηση δημοσιογράφων των τηλεοπτικών σταθμών της Δωδεκανήσου

TV Kosmos και Αιγαίο TV, σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κάλυμνο την ημέρα των Φώτων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, απαντώντας, σχολίασε τα εξής:

«Είναι ευχάριστο ασφαλώς μέσα σε δύο χρόνια να επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός τη Δωδεκάνησο, πέρσι τη Νίσυρο και φέτος την Κάλυμνο, πιστεύοντας ότι έτσι υποστηρίζει τη νησιωτική Ελλάδα. Όμως, δυστυχώς, ο νέος χρόνος βρίσκει τη Δωδεκάνησο απροστάτευτη οικονομικά και υγειονομικά.

Η εξίσωση του ΦΠΑ με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης Ελλάδας καθιστά τη ζωή των νησιωτών μας ακριβότερη. Το φτωχό επίδομα ελεημοσύνης της Κυβέρνησης προς κάθε δυσπραγούντα Δωδεκανήσιο δεν καλύπτει το τεράστιο θέμα της εξίσωσης του ΦΠΑ. Ένα σοβαρότατο θέμα που θα βλάψει καίρια και τον τουρισμό, γιατί μαζί με το ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία καθιστά τις τουριστικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές προς τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Όσον αφορά την κατάσταση της υγείας στη Δωδεκάνησο, οι Δωδεκανήσιοι εξακολουθούν να μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ για να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της ζωής τους στην Κρήτη και στην Αθήνα, γιατί η αδελφοποίηση του νοσοκομείου Ρόδου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», η οποία είχε αρχίσει να υλοποιείται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου Ρόδου δεν φαίνεται να υλοποιείται και εκατοντάδες συμπατριώτες μας εξακολουθούν να συνωθούνται στην Αθήνα και στην Κρήτη εκλιπαρώντας για μία θέση για ακτινοθεραπεία.

Γενικά, η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, η Δωδεκάνησος, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, θέτει ένα ουσιαστικό υπαρξιακό ερώτημα στη σημερινή κυβέρνηση. Θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τη Δωδεκάνησο με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει την Κρήτη και την Θράκη ή θα την αφήσει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση;

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει έμπρακτα να υποστηρίξει τα νησιά, και να πράξει αυτό που ακόμα και οι σουλτάνοι εφάρμοσαν, δηλαδή ειδικό φορολογικό καθεστώς, με εξεύρεση ισοδυνάμων για την αποκατάσταση των απωλειών από τον ΦΠΑ. Όμως, πραγματικών ισοδυνάμων και όχι ισοδυνάμων για το θεαθήναι τύπου ελεημοσύνης.

Να δώσει εντολή στο Υπουργείο Υγείας,

Να υλοποιήσει τη δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος για την θεραπεία των καρκινοπαθών και

Να αποκαταστήσει την αδελφοποίηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» με το νοσοκομείο Ρόδου ούτως ώστε να διατηρεί το νοσοκομείο Ρόδου εκπαίδευση και νοσηλεία επιπέδου πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Έτσι μόνο θα συγκρατηθούν οι πληθυσμοί στα νησιά και δεν θα υπάρξει μαζική μετανάστευση των κατοίκων τους και ουσιαστικά κατάληψη των νησιών με την υπάρχουσα μετανάστευση ασιατικών πληθυσμών προς την Ευρώπη. Άλλωστε, αυτά τα μέτρα και τις προνομίες τα υλοποίησαν ακόμα και οι κατακτητές δηλαδή η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η φασιστική ιταλική κατοχή.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος που επέβαλε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τη Δωδεκάνησο για να στηρίξει έμπρακτα όχι μόνο τον τουρισμό και την οικονομία των νησιών αλλά κυρίως την εθνική τους ύπαρξη.»

eep logo