Σήμερα η μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie

traino ose

24ωρη απεργία από τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ)

 

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση, χθες στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων της εταιρείας. Με βάση την απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Υποδομών Χ. Σπίρτζης, διαγράφονται κρατικές ενισχύσεις ύψους 692 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η τελευταία εκκρεμότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τη διενέργεια της συναλλαγής, δηλαδή της καταβολής των 45 εκατ. ευρώ και τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών απο το ΤΑΙΠΕΔ στη Ferrovie.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Η υπογραφή που πρωτοκόλλου που θα λάβει χώρα οδηγεί στο κλείσιμο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Αναφορά στο κλείσιμο της συμφωνίας θα γίνει και στο περιθώριο της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί, αμέσως μετά τη συμφωνία, πιθανόν να συνεδριάσει το Δ.Σ. που θα ορίσει τα νέα μέλη του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης φέρεται να έχει εξασφαλίσει την παραμονή του, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο για κάποιο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η ομαλή μεταβίβαση της επιχείρησης σε ιταλικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θεωρούν ότι η πώληση είναι πλέον μη αναστρέψιμη και ότι η εταιρεία οριστικά περνά σε ιταλικά χέρια. Θεωρούν, ωστόσο, ότι οφείλουν να χαλάσουν το κλίμα επιτυχίας που θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ειδικά καθώς στο παρελθόν στελέχη της είχαν σφοδρώς εναντιωθεί στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/9/2017 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14/9/2017. Ετσι, λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν και τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/9/2017. Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14/9/2017 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

kathimerini.gr

Pin It

eep logo