Υπόθεση Γεωργίου – ΕΛ.ΣΤΑΤ.

karavitis nikos

Ο Νίκος Καραβίτης μιλάει στο Portnet


Σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του τέως διευθυντή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου, το Portnet απευθύνθηκε – που αλλού; - στον πρώην διευθυντή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. , καθηγητή του Παντείου, Νίκο Καραβίτη. Του ζήτησε δε το σχόλιό του επί της υποθέσεως, το οποίο παραθέτουμε ως έχει:

«Επειδή η εκ του πονηρού μπουρδολογία δίνει και παίρνει στα ΜΜΕ, οφείλω να πω, ότι κατ' αρχήν η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή, αλλά δεν αφορά παραποίηση στοιχείων ή το ύψος του ελλείμματος, όπως προβάλλουν οι διάφορες ψεκασμένες συνωμοσιολογίες.
Απ' ό,τι πληροφορούμαι, η καταδίκη Γεωργίου έγινε διότι δεν ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σεβαστή, όπως είπα, η απόφαση, αλλά όχι κατανοητή, καθ' ότι η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται στη βάση προκαθορισμένου και δημοσιευμένου χρονοδιαγράμματος.
Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση και, μάλιστα, εκ των προτέρων. Αντιθέτως, ενημέρωση θα χρειαζόταν, αν η διαβίβαση των στοιχείων γινόταν εκτός χρονοδιαγράμματος. Το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ είναι θεματοφύλακας των διαδικασιών και σε καμμία περίπτωση δεν (πρέπει να) έχει ρόλο εμπειρογνώμονα ή κριτή των στοιχείων. Στο πλαίσιο της αρχής του ΟΗΕ και της ΕΕ για την ανεξαρτησία στην παραγωγή των στατιστικών στοιχείων, ο ρόλος αυτός και η ευθύνη που απορρέει ανήκουν στα υπηρεσιακά στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε μας αρέσει, είτε όχι.
Αλίμονο, αν τα αποτελέσματα κάθε στατιστικής εργασίας χρειάζονταν έγκριση ΔΣ. Θα είχαμε άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία!»

Pin It

eep logo