Ρ.Δούρου: Οφείλουμε να μην φοβόμαστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών

fearless cities dourou

Παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής στη Διεθνή Συνάντηση “Fearless Cities” στη Βαρκελώνη

 

«Οφείλουμε να μην φοβόμαστε, να έχουμε φαντασία, να είμαστε ευρηματικοί, αποφασιστικοί στον αγώνα μας να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, προάγοντας τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», επισήμανε την Παρασκευή η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Διεθνούς Συνάντησης “Fearless Cities: global networks of refuge and hope” στην κατάμεστη πλατεία dels Àngels της Βαρκελώνης.
«Ας ακολουθήσουμε», σημείωσε η ίδια, «τα λόγια του Λόρκα: ‘Εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τίποτα και στους οποίους δεν επιτρέπεται καν να απολαύσουν ειρηνικά το τίποτα που έχουν’».
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, «για το συντονισμό των δυνάμεων της ελπίδας, δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης».

Η Περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι σήμερα το μέλλον της Ευρώπης «σκιάζεται από τις απειλές της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», υπογράμμισε την ανάγκη δράσης. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για να παραφράσω τα λόγια του Στεφάν Εσέλ, δεν αρκεί η αγανάκτηση. Πρέπει να αναλάβουμε δράση».
«Η εμβάθυνση και ενίσχυση της Δημοκρατίας, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης και η διασφάλιση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού εγχειρήματος» συνιστούν, όπως τόνισε η Περιφερειάρχης, τον «τριπλό ρόλο- κλειδί» της δράσης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σήμερα.
Για αυτό και απαιτείται, συνέχισε η ίδια, ο «επαναπροσδιορισμός της πολιτικής με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικότερες δημόσιες υπηρεσίες στους τομείς του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλειας για τους πολίτες, με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με την πρόληψη της διαφθοράς, με την ενίσχυση της διαφάνειας, με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με την ενίσχυση της ευθύνης και της λογοδοσίας, με την προστασία του περιβάλλοντος».
Τέλος, η Περιφερειάρχης περιέγραψε το νέο υπόδειγμα διοίκησης από την Περιφέρεια Αττικής. Ένα υπόδειγμα που αποκαθιστά την αξιοπιστία στην πολιτική, αντιμετωπίζει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και ξενοφοβίας και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με αντιμετώπιση αφενός της γραφειοκρατίας και αφετέρου της ανθρωπιστικής κρίσης.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση της Περιφερειάρχη με τη Δήμαρχο Βαρκελώνης Άντα Κολάου, και τη Δήμαρχο Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα.

eep logo