Αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου από την καραντίνα του Κατάρ

lng tanker

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μπορεί ακόμη να έχει πρόσβαση σε ναυτιλιακές γραμμές, για να παραδώσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους αγοραστές

παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων γειτονικών αραβικών χωρών, να εμποδίσουν το εμιράτο να εξάγει μέσω των χωρικών τους υδάτων.

Η Qatargas, ο κρατικός παραγωγός LNG, δήλωσε στην ιαπωνική εταιρεία Jera Co. ότι θα συνεχίσει να την προμηθεύει με LNG, παρά την διπλωματική απομόνωση από τη Σαουδική Αραβία. Η Jera είναι ο μεγαλύτερος γιαπωνέζος αγοραστής LNG από το Qatar, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο πιθανώς δεν θα διακόψει την παροχή LNG, στους βασικούς πελάτες του Κατάρ στην Ασία, σύμφωνα παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Το Κατάρ θα μπορεί να εξάγει μέσω των δικών του χωρικών υδάτων, του Ιράν και του Ομάν, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες.
Το Κατάρ εξήγαγε 79,62 εκατομμύρια τόνους LNG πέρυσι, ή το 30% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με το International Group of Liquefied Natural Gas Importers. Το Κατάρ παρέχει στη Μέση Ανατολή LNG στο Κουβέιτ, το Ομάν, την Ιορδανία, τα Η.A.E. και την Αίγυπτο. Οι εξαγωγές LNG στις χώρες αυτές φτάνουν το 10% περίπου των συνολικών εξαγωγών με LNG Carriers, του Κατάρ το 2016.

Εκτός από την μεταφορά δια θαλάσσης το Κατάρ εξάγει φυσικό αέριο στα ΗΑΕ και το Ομάν, μέσω αγωγού που διαχειρίζεται η Dolphin Energy, η οποία ανήκει στην εταιρεία Mubadala Development Co., Total SA και Occidental Petroleum Corp. του Αμπού Ντάμπι.
Πάντως εάν η ένταση συνεχιστεί και σταματήσει η μεταφορά LNG από το Qatar στους γείτονες του Αίγυπτο, κ.λ.π.) τότε μπορεί να αυξηθούν τα τονομίλια μεταφοράς φορτίου καθώς οι χώρες αυτές θα υποχρεωθούν να προμηθευτούν αέριο από πιο μακρινούς προμηθευτές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης πλοίων άρα και των ναύλων.

theseanation.gr

eep logo